NEFESS Nisan 13 | Page 18

Hindistan-Mysore'da "Shri K.Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Okulu"ndan Authorized Şenol Topuz, geçtiğimiz ay Nefess İstanbul’da, hafta içi her sabah Ashtanga Mysore dersleri verdi. Katılan herkesin çok mutlu ayrılmasının ardından, biz de kimileri için hala bir soru işareti olan "Ashtanga Yoga" hakkında Şenol Topuz’la konuştuk.

Merak ediyoruz Şenol; Ashtanga Yoga tam olarak nedir? Ve sen Ashtanga ile nasıl tanıştın?

Ashtanga Yoga, Patanjali’nin yazdığı yoga sutralarında geçen, insanın kendisini tanıması için oluşturduğu sekiz basamaklı bir sistemdir. Sri K.Pattabhi Jois tarafından yaygınlaştırılmış olan Ashtanga Yoga ise dinamik bir hatha yoga metodudur. Patanjali’nin sistemindeki üçüncü basamak olan ‘asana’yı temel alan bu yoga tarzı, toplam altı tane sabitlenmiş seriden oluşmaktadır.

Ben Ashtanga Yoga’ya 2008 senesinde Cihangir Yoga’ da Ahu Karan ile başladım.

Sence birinin yogaya Ashtanga ile başlaması mümkün mü ya da öncesinde ne yapmalı?

Geleneksel olarak Ashtanga Yoga’da kişiye ilk olarak güneşe selamlar ve son bitiriş pozu öğretilir. Öğrenci bu hareketleri grup içerisinde kendi ritminde tekrar ederek ezberler. Daha sonra öğrencinin kapasitesine göre, zamanı geldiğinde, yeni pozlar verilir.

Burada sistem kişiye göre adapte edilerek basitten karmaşığa doğru ilerlediği için, her seviyede insan, pratiğin içerisinde güvenli bir şekilde derinleşebilir.

Türkiye’de Ashtanga Yoga’nın gelişimi hakkında düşüncelerini alabilir miyiz, belki biraz Hindistan Mysore ile Türkiye’de yapılan Ashtanga dersleri arasındaki farklara değinebiliriz.

Yavaşta olsa gelişmekte! Bunu son zamanlarda İstanbul’da çok bulunamasam da Mysore da Türkçe konuşan insanların çoğalmasından anlıyorum. Bunun yanında sadece ülkemizde değil bütün dünyada yoga insanın kendini tanıması için bir araştırma olmaktan uzaklaşarak yeni bir pazar ve eğlence türüne dönüşüyor. İş böyle olunca verdiğimiz derslerde müziğin olmaması, öğrencilerin duygularına ve düşüncelerine dair yönlendirmelerin yapılmaması ve hızlandırılmış kurslarla hocalık sertifikaları dağıtılmaması işimizi zorlaştırıyor.

"bütün dünyada yoga insanın kendini tanıması için bir araştırma olmaktan uzaklaşarak yeni bir pazar ve eğlence türüne dönüşüyor"

Şenol Topuz ile;