NR . 1 - 2024
ARROW-CI I et par vintre har det vært testet ut autonom snørydding på Oslo Lufthavn ( OSL ). Kjøretøyene kan settes i gang fra et kontrollrom eller fra computeren i et av kjøretøyene .
– Vi får en klar effektivitetsgevinst i å gå fra 5,5 m til 7,5 m brøytebredde . Det gjør at vi kan rydde hele rullebanens bredde med seks maskiner i stedet for åtte , sier Holmgren . Testkjøringen gjennomføres i definerte faser , det er mye som skal sjekkes ut før de tar sjåføren ut av brøytebilen . – Vi kjører autonomt når vi har mulighet , fortrinnsvis i perioder med lav trafikk , sier Holmgren . – Vi har en plan for når vi skal gjennomføre testkjøring autonomt . Etterhvert vil prosjektet overlevere oppgaven til operativ drift , slik at de kan håndtere dette på egen hånd . På OSL har Avinor delt maskinene inn i to grupper . Gruppe 1 består av seks maskiner , dette er hovedgruppen som de også bruker når de kjører autonomt . Den skal sørge for å klargjøre rullebaner og taksebaner , det vil si feie unna snø .
Gruppe 2 består av fire maskiner , denne gruppen kjøres foreløpig manuelt .
Presis modellering For å kunne implementere autonomi er det viktig med gode kart , og Avinor har en egen kartavdeling . De har brukt flyfoto og integrert sine egne digitale kart med API direkte inn i systemet . – Vi tegner først « siten » ( her OSL ), så tegner vi inn kjøreruten . Vi setter opp hvor mange kjøretøy vi skal bruke , og legger inn de ulike aksjonspunktene , sier Holmgren . – Det er avgjørende å være veldig presis i modelleringen , slik at man treffer på alle mulige aksjonsvariabler . Ploger og børster skal senkes og heves , maskinene skal kjøre til høyre og venstre – alt må skje på riktig sted og til riktig tid , sier Thorsrud .
43