NR . 1 - 2023 skal integreres i en brukervennlig og sikker systemplattform . Forskerne har blant annet utviklet et robotisert bakkekjøretøy – en cart – med inspeksjonskamera og LIDAR-teknologi , som skal brukes til å ta bilder og utføre 3D-målinger i vanskelig tilgjengelig infrastruktur . Carten har også med seg en drone som tar detaljerte bilder der det er behov for det . Nå testes det også ut algoritmer , som ved hjelp av data som samles inn under inspeksjonen , gjør det mulig å oppdage feil i strukturen automatisk . Disse algoritmene vil også kunne brukes til overvåking av infrastrukturen over tid og bidra til å forutsi når det er tid for vedlikehold . SINTEFs forskere har en viktig oppgave i dette arbeidet .
Norsk sensorbasert teknologi – Vi jobber med utviklingen av en sensorbasert løsning for at bakkekjøretøyene skal kunne lokalisere seg selv i en tunnel , hvor det ikke er tilgang til satellittbasert lokalisering . En slik løsning gjør det mulig å finne ut helt nøyaktig hvor skadene i tunnelen er , og gjør det også enkelt å overvåke skadenes utvikling over tid og finne dem igjen ved nye inspeksjoner , forklarer Lundkvist . Løsningen ble nylig testet i Hellas , og forskerne jobber nå med ny og mer robust design og forbedringer av posisjoneringsalgoritmen før PILOTING-løsningene skal ferdigstilles og testes på nytt i Hellas i 2023 .
Fire datakilder En viktig del av PILOTING-teamet er også Peter Ørnulf Ivarsen , Master of science , SINTEF Digital , avdeling Smarte sensorer og mikrosystemer . Ivarsen forteller at det ofte handler om å lokalisere , men at GPS ikke fungerer i tunneler . – Da må man isteden lage et estimat basert på andre typer sensorer . Et eksempel kan være hvor
ARROW-CI Peter Ørnulf Ivarsen , Master of science , SINTEF Digital , avdeling Smarte sensorer og mikrosystemer .
mange rotasjoner hjulene dine gjør . Ut i fra det kan du beregne omtrent hvor langt du har beveget deg , sier han . – I PILOTING-prosjektet benytter vi oss av laserscanneren LIDAR , et kamera , hjulodometri , altså fremdriftsbevegelsen basert på hjulenes rotasjoner og en bevegelsessensor ( IMU ). Ved hjelp av disse fire datakildene prøver vi i en lang tunnel , så presist som overhodet mulig , å beregne posisjonen til carten . I utgangspunktet benytter PILOTING-teamet seg av en eksisterende algoritme som heter LOAM . Den benytter seg utelukkende av en LIDAR , en laserscanner som for å beregne bevegelsene til sensoren lager seg et kart over det miljøet som den beveger seg igjennom .
55