Min Drift & Vedlikehold 1/2023 | Page 56

� VEDLIKEHOLD
Teamet har supplert med andre datakilder , med et kamera som kan kjenne igjen de visuelle holdepunktene i tunnelen . – Det være seg lyskilder i taket , merker på veggene eller vegmerking på asfalten , forteller Ivarsen .
Overvåke utviklingen Han forteller videre at det i prinsippet utlukkende handler om å lokalisere i tunnelen . – Vi har for eksempel et inspeksjonskamera , et kamera som er helt uavhengig av navigasjonssystemet , som avbilder tunnelen mens man beveger seg igjennom . Det som er viktig er at man skal knytte bildene av flekker og andre skader til spesifikke posisjoner i tunnelen , sånn at man kan komme tilbake etter en uke , en måned eller et år – og avbilde de samme feilene for å se hvordan utviklingen har vært , påpeker Ivarsen . Under planlegging av vedlikehold overvåkes utviklingen av feilene . – Man detekterer kanskje feil som ikke nødvendigvis trenger umiddelbar handling . Så kan man , basert på flere målepunkter , over tid se hvordan feilen utvikler seg , sier han og fortsetter : – Når man da går fysisk inn i tunnelen for å eventuelt reparere , kan man finne ut nøyaktig hvor den feilen befinner seg . Hovedmålet for en sånn cart er å utføre inspeksjonen , at inspeksjonen blir gjort hyppig og blir mer nøyaktig lokalisert , enn det gjør med et menneske , fastslår Ivarsen .
Ønsker kontakt Løsningen ble nylig testet i Hellas , og forskerne jobber nå med ny og mer robust design og forbedringer av posisjoneringsalgoritmen før PILOTING-løsningene skal ferdigstilles og testes på nytt i Hellas i 2023 . Takket være FORSTERK-midler fra Norges
ARROW-CI Henrik Lundkvist , Seniorforsker hos SINTEF Mathematics and Cybernetics og prosjektleder for forskningsinstituttets arbeid i PILOTING , Foto : SINTEF
forskningsråd , vil nå SINTEF bidra til at norske aktører som er interessert i robotisert inspeksjon og autonomi , også kan få teste løsningene og lære av PILOTING-prosjektet . – Vi ønsker kontakt med flere infrastruktureiere og andre selskaper som jobber med inspeksjon , vedlikehold og autonome farkoster . Vi viser gjerne frem løsningene vi har utviklet og gir mulighet til å teste for å vurdere hvordan de kan videreutvikles og tilpasses nye bruksområder og de spesielle utfordringer vi har i Norge , sier Henrik Lundkvist . Dette prosjektet har fått støtte fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horizon 2020 etter tilskuddsavtale nr . 871542 .
56