9
1.9 Introduksjon – fem gutter og menns historier om traumatiske opplevelser
INNLEDNING
Terapeutiske metaforer er historier eller bilder som formidler noe som kan forbløffe , inspirere eller åpne opp for nye tanker . Metaforer og historier kan være enkle og effektive verktøy for undervisning og læring så vel som i terapi . Metaforer utgjør en måte å snakke om opplevelser på som går utover den direkte fortellingen om det folk har opplevd . Metaforer kan på en indirekte måte romme aspekter av erfaringene som kan være vanskelige å fortelle om , og de kan beskrive opplevelsene våre på en måte som gjør det lettere å snakke om dem . De kan være linser som vi kan forstå verden gjennom og de kan bidra til å gi dem mening . Metaforer og historier kan hjelpe oss med å skifte mellom innsikt og erfaring og forstå egne reaksjoner og erfaringer . En metafor eller historie har en innebygget mening , og kan være et mentalt kart som kan vise oss hvordan ting er , henger sammen eller hvordan ting kan forstås . En metafor kan hjelpe oss å se det vi ennå ikke har sett .
I terapi kan det være nyttig å håndtere et problem metaforisk på flere nivåer . Fordi en metafor eller historie er distansert fra den ekte opplevelsen til den utsatte , vil den ikke virke så påtrengende at den utsatte ikke klarer å slappe av . Ved å bruke en metafor eller historier i terapi , sier vi ofte av vi “ eksternaliserer ”, det vil si , å legge historien utenfor oss selv . Med andre ord , å lage en oversikt over det vi snakker om og få en måte der vi kan se det fra en viss avstand . Vi kan undersøke det , håndtere det og gjøre innholdet mer synlig og forståelig , på en måte som kan oppleves som tryggere når vanskelige tema berøres .
Vår tidligere håndbok rettet seg mot hjelpere som møter utsatte kvinner . Der brukte vi metaforen om sommerfuglkvinnen for å beskrive hva som skjer i forbindelse med traumeerfaringer og traumereaksjoner . I håndboken du leser nå , legger vi vekt på en Libelle ( øyenstikker ) som kan gi et bilde av den prosessen en utsatt går gjennom etter et overgrep . På samme måte som sommerfuglkvinnemetaforen , så har også øyestikkeren vinger som kan symbolisere hva som ligger i fortiden og hva som ligger i fremtiden , i henholdsvis venstre og høyre vinge . Å være til stede i nåtid – være her og nå – er vanskelig for mange . Nåtiden er invadert av minner fra fortiden og bekymringer for fremtiden – for at alt dette vonde kan skje igjen . Det vi forsøker å få til med denne håndboken er å hjelpe den utsatte å forbli i nåtiden . Altså at hverken den venstre ( fortiden ) eller den høyre ( fremtiden ) vingen skal invadere kroppen ( nåtid ).
Libeller er tradisjonelt insekter som representerer to grunnleggende prosesser : tilpasningsevne og transformasjon . Libeller er et av de mest fascinerende insektene i det virvelløse dyreriket . De er utrolig raske og kan fly opp til 80 km / t og over store avstander . Øynene deres er en av de mest attraktive egenskapene . De har omtrent 30 000 sekskantede fasetter , og hvert øye har sin egen linse og netthinne . Alt dette har ett formål : å gi dem en av de mest perfekte utsiktene i naturen , et syn som lar dem ha en 360 º utsikt over omgivelsene når som helst med et enkelt blikk . Men utover dens anatomi , slående farger og uvanlige måte å fly på , er symbolikken også slående . Dette insektet har i mange kulturer tiltrukket seg metaforisk oppmerksomhet på grunn transformasjonsprosessen fra nymfe til øyenstikker som viser at det skjer endring . Vi har valgt å fokusere på de positive assosiasjonene ved Libellen som symbolikk i håndboken . Den viser evne til transformasjon og endrer seg fra larve til et insekt , fra å være liten og uten evne til å fly , til å ha evnen til å fly og bevege seg over store avstander og kunne ta inn og observere verden . Hvis en utsatt skulle ha negative kulturelle konnotasjoner til Libellen , er det mulig å finne en annen metafor .