Kuvat osana botin vastausta
Tekstimuotoisen sisällön ohella kuvien esittäminen osana keskustelua voi tuoda vaihtelua ja olla käyttäjille mielekästä . Silloin kun botti ohjeistaa esimerkiksi liikkeen tekemisessä tai laitteen käytössä , kuva on havainnollistava keino esittää käyttäjälle informaatiota . Kuvat ovat hyvä tuki tekstin ymmärtämiselle erityisesti silloin , kun lukijalla on lukivaikeuksia ( Ohjeita suunnittelun tueksi n . d .). Vaikka kuvat ovat tarkoitettu näkeville käyttäjille , tulisi näistä välittää informaatiota myös ei-näkeville . Ei-tekstimuotoiselle sisällölle tulee tarjota tekstinvastine , jolla kuvien tapauksessa lyhyesti välitetään kuvan sisältö käyttäjälle . Videon tapauksessa tekstinvastineena puolestaan toimisi teksti , joka sisältäisi puhutun viestin lisäksi muun oleellisen informaation , kuten henkilöiden naurun tai tiedon musiikin käytöstä .
Toisinaan kuvien käyttö tiedon välittämiseen voi myös olla haaste saavutettavuuden kannalta . Esimerkkinä taulukot ja kuvaajat , jotka saatetaan tehdä toisella ohjelmalla ja lisätä tallennettu kuva verkkosivuille . Myös lainauksia tai painikkeissa näkyviä tekstejä voi toisinaan nähdä lisätyn kuvina , vaikka nämä voitaisiin sisällyttää tekstinä ja erottaa muusta sisällöstä muotoilun keinoin . Ongelmana tekstiä sisältävien kuvien käytössä on usein sekä niiden erottuvuuden heikentyminen verkkosivun sisältöä suurennettaessa että sisällön tavoittamattomuus avustavilla teknologioilla . Silloin kun tekstiä sisältävä kuva on mahdollista esittää tekstinä , tämä olisi suositeltavaa tekstin saavutettavuuden kannalta . Joskus tämä voi kuitenkin olla välttämätöntä , kuten esimerkiksi logojen tapauksessa .
Joskus verkkosivuja elävöittämään käytetään puhtaasti dekoratiivisia kuvia , kuten kuvioitua taustaa tai ikoneja . Myös chatboteissa saatetaan käyttää grafiikkaa elävöittämään bottia ja antamaan botille kasvot . Vain botin ulkoasuun liittyvät tai tekstin elävöittämiseksi tarkoitetut , dekoratiiviset kuvat tulisi kuitenkin piilottaa ruudunlukijalta , sillä nämä eivät välitä käyttäjälle olennaista tietoa ja voivat aiheuttaa avustavaa teknologiaa käyttävälle turhaa häiriötä .
Liittyvät WCAG 2.1 -ohjeistuksen onnistumiskriteerit 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö ( A ) 1.4.5 Tekstiä esittävät kuvat ( AA )
Varmista että kaikella käyttäjälle esitettävällä ei-tekstuaalisella sisällöllä on vaihtoehtoinen teksti ja että tämä on ymmärrettävä . Käyttäjälle näkyvä teksti tulisi esittää esisijaisesti tekstinä kuvan sijaan . Koristeelliset kuvat on hyvä piilottaa ruudunlukijalta .
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 14