Maamerkkejä saavutettavaan chattirobottiin Elokuu 2023 | Page 14

Roolin lisäksi tärkeä painikkeen ymmärrettävyyteen vaikuttava tekijä on sen nimi . Usein chat-käyttöliittymissä käytetään ulkoasullisesti sekä kuvia että tekstiä sisältäviä painikkeita . Molemmissa tapauksissa painikkeella tulee kuitenkin olla saavutettava nimi , joka on mahdollista lukea avustavalla teknologialla . Silloin kun painikkeessa käytetään tekstiä , näkyvä nimi tulisi olla osa painikkeen saavutettavaa nimeä . Myös painikkeiden johdonmukaiseen nimeämiseen voi olla tarvetta kiinnittää huomiota . Jos botin vastauksissa esiintyy useampia painikkeita , jotka johtavat samaan sisältöön , tulisi näiden painikkeiden olla nimetty johdonmukaisesti samalla tavalla .
Verkkosivuilla oletuksena navigoitavia elementtejä ovat mm . linkit , painikkeet ja syöttökentät , joihin asetettaessa kohdistus avustavaa teknologiaa käyttävän on mahdollista kuulla kohdistuksessa oleva elementti ja sille asetettuja määreitä . Ellei teknisessä toteutuksessa ole kiinnitetty huomiota muiden muassa ruudunlukijan kautta välitettävään informaation , voi painikkeen asiayhteys jäädä epäselväksi ruudunlukijan lukiessa vain painikkeen nimen . Esimerkiksi tällainen tilanne voi tulla ” Kyllä ”/” Ei ” -painikkeiden kohdalla , jos käyttäjä ei tiedä mihin väitteeseen tai kysymykseen vastaa . Jotta avustavaa teknologiaa käyttävät voisivat saada tietoon botin vastaukset ja tietäisivät mihin botissa annetut painikkeet liittyvät , täytyy näiden lukeminen huomioida botin käyttöliittymää ohjelmoidessa . Tayyebi & Palm ( 2023 ) mukaan painikkeiden ja niitä edeltävän tekstin lukeminen voidaan tehdä ryhmittelemällä . Ryhmittelyllä erilliset elementit voidaan yhdistää loogisiksi osiksi , jota voidaan käyttää sekä suurten kokonaisuuksien jakamisessa helpommin hahmotettaviin pienempiin osiin että yhdistämään yksittäisiä elementtejä toisiinsa ymmärrettäviksi osakokonaisuuksiksi .
Selkeät painikkeet takaavat saavutettavuuden :

VS .

Selvä , ymmärrän !
Liittyvät WCAG 2.1 -ohjeistuksen onnistumiskriteerit 1.3.1 Informaatio ja suhteet ( A ) 1.3.3 Aistinvaraiset ominaispiirteet ( A ) 2.4.6 Otsikot ja nimilaput ( AA ) 2.5.3 Nimilappu nimessä ( A ) 3.2.4 Johdonmukainen merkitseminen ( AA )
Huolehdi , että käyttäjä tietää kyseessä olevan painike . Käyttäjän tulisi myös tietää , mikä on painikkeen tarkoitus , mihin se liittyy ja onko painike käytettävissä . Tarkoituksen , roolin tai arvon välittyminen ei saisi perustua aistinvaraiseen piirteeseen . Jos käyttöliittymässä useammalla eri painikkeella on sama toiminto , nämä tulisi merkitä johdonmukaisesti .
4.1.2 Nimi , rooli ja arvo ( A )
13 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut