Maamerkkejä saavutettavaan chattirobottiin Elokuu 2023 | Page 13

Käyttäjän vuoro – painikkeiden ryhmittely ja elementtien valinta
Botin tervehdystekstin jälkeen käyttäjälle tyypillisesti annetaan vaihtoehdoksi painikkeita tai avoimen kysymyksen kirjoittaminen , mahdollisesti jopa molemmat . Osa käyttäjistä voi kokea vaihtoehtoisten painikkeiden helpottavan botille esitettävän ongelman sanoittamista , minkä vuoksi tiedon hakemista painikkeiden kautta tarjotaan vaihtoehtona avoimen kysymyksen kirjoittamiselle . Painikkeet voivat myös olla keino antaa käyttäjälle ehdotuksia , jos botti ei ymmärrä käyttäjän kirjoittamaa viestiä . Botin esittämien painikkeiden ja linkkien valinnassa on avustavaa teknologiaa ja mobiililaitteita käyttävien , sekä tiettyjen erityisryhmien näkökulmasta muutamia huomioitavia seikkoja .
Aikaisemmin yleisistä , koko palvelua koskevista onnistumiskriteereistä , botin tarjoamien painikkeiden ja linkkien valintaa koskevat onnistumiskriteerit havaittavuudesta ja hallittavuudesta . Kaikkien chat-käyttöliittymässä ja keskustelussa esiintyvien painikkeiden tulisi olla havaittavia ja käytettäviä näppäimistöllä , ellei näiden käyttöä ole tarkoituksella estetty , kuten tyhjän viestin lähettäminen Lähetä-painikkeella . Jos painikkeen käyttö on ohjelmallisesti piilotettu näkevältä käyttäjältä , tulisi se myös piilottaa avustavaa teknologiaa käyttävältä ( Tayyebi & Palm 2023 ).
A- ja AA-tasojen onnistumiskriteereiden lisäksi voi mobiilikäyttäjien , sekä heikentyneen motoriikan ja koordinaatiokyvyn henkilöiden kannalta olla hyvä huomioida myös painikkeiden ja linkkien koko . WCAG 2.1 -ohjeistuksen AAA-tason onnistumiskriteereissä kohteen vähimmäiskoko on asetettu 44x44 CSS-pikseliin , millä viitataan elementin kokoon suhteessa käyttäjän etäisyyteen käytettävästä laitteesta . Mitä suurempi etäisyys käyttäjällä siis on käytettävästä laitteesta , sitä suurempi tulisi kohteenkin olla . ( CSS Values and Units Module Level 3 2022 .)
Havaittavuuden ja hallittavuuden ohella painikkeita koskee useampia ymmärrettävyyteen sisältyviä onnistumiskriteereitä , joilla halutaan varmistaa , että käyttäjä tietää mihin painike liittyy ja mitä siitä tapahtuu . Tähän voidaan vaikuttaa painikkeiden ohjelmallisella rakentamistavalla , nimeämisellä ja ryhmittelyllä . Yleisesti käyttäjän tulisi tietää millaisesta elementistä on kyse – mikä on elementin rooli . Näkevälle käyttäjälle elementti voidaan tehdä painikkeen näköiseksi muotoilemalla sen ulkoasua , mutta ohjelmallisesti painike voi olla rakennettu useammalla tavalla , joista kaikista ei automaattisesti välity elementin rooli . Jotta myös avustavaa teknologiaa käyttävät tietäisivät kyseessä olevan painike , tämä tieto tulee erikseen kertoa , ellei ohjelmoinnissa käytetä painike-elementtiä .
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 12