Maamerkkejä saavutettavaan chattirobottiin Elokuu 2023 | Page 12

Botin alkusanat – käyttäjän ohjeistus ja kohdistuksen siirtyminen
Chat-käyttöliittymän avaamisen jälkeen vakiintuneeksi tavaksi on muodostunut keskustelun aloitus botin lyhyellä tervehdyksellä ja käyttäjän ohjeistuksella . Saavutettavuuden näkökulmasta tämä on tarpeellinen käytäntö , sillä moni chatbotin ominaisuus voi olla käyttäjälle tuntematon tai epäselvä , erityisesti jos bottia käyttää ensimmäistä kertaa . Keskustelun alussa käyttäjälle on tärkeää selkeästi kertoa , että keskustelun toinen osapuoli on robotti ( Stanley , ten Brink , Valiton , Bostic & Scollan 2022 ). Chatbotin kanssa keskustellessa käyttäjä ei välttämättä huomaa keskustelevansa tekoälyn kanssa tai tämä voi unohtua keskustelun lomassa ( Chichaeva 2023 ). Jotta käyttäjän olisi helpompaa hahmottaa keskustelevansa botin kanssa , on tämä hyvä tuoda esille useammalla tavalla ( Chatbot Accessibility Playbook n . d .). Tervehdystekstin lisäksi asiaa voidaan viestiä esimerkiksi botin nimessä , avatarissa ja myöhemmissä botin vastauksissa . Jos keskustelu tai käyttäjän kysymykset myöhemmin ohjataan ihmiselle , myös keskustelun siirtyminen tulee selkeästi viestiä käyttäjälle ( Chatbot Accessibility Playbook n . d .).
Botin tervehdystekstissä tulisi botin identifioimisen lisäksi ilmaista sen tarkoitus – auttaako botti varaamaan ajan , etsimään oikean tuotteen vai vastaako kenties kysymyksiin ? Silloin kun botti on koulutettu vastaamaan vain rajatun aihepiirin kysymyksiin , käyttäjälle on hyvä kertoa , minkä aihepiirin kysymyksiin botti osaa vastata . Myös muut kyvyt , kuten asiakaspalvelijalle ohjaaminen , olisi suositeltavaa viestiä käyttäjälle . Epäselvissä tilanteissa botin käyttötarkoitusta ja kykyjä voi toistaa botin myöhemmin antamissa vastauksissa ( Chatbot Accessibility Playbook n . d ., Stanley ym . 2022 ). Avoimiin kysymyksiin vastaavan botin tapauksessa voi olla tarvetta ohjeistaa käyttäjää viestin muotoilussa botille , jotta taustalla toimiva tekoäly osaa tunnistaa käyttäjän vastauksen oikein ja antaa käyttäjälle oikean vastauksen . Yleisesti käyttäjä voi tarvita vinkkiä siihen , miten keskustelu aloitetaan ( Stanley ym . 2022 ).
Avustaville teknologioille botin antamien viestien lukeminen voidaan tehdä ohjelmallisesti useammalla tavalla . Tarvittaessa botin kirjoittama vastaus on mahdollista kuunnella avustavan teknologian pikakomennoilla , mutta tällöin käyttäjä voi joutua etsimään kirjoitettua viestiä muusta , mahdollisesti hyvin laajasta sisällöstä . Jotta käyttäjä olisi tietoinen botin antamista vastauksista ilman etsimistä , tulee ruudunlukijan kohdistuksen siirtyä botin uuteen vastaukseen ( Tayyebi & Palm 2023 ). Vastausten jälkeen kohdistus on hyvä vielä siirtää automaattisesti viestikenttään , jotta käyttäjän ei tarvitse navigoida tähän aina uudelleen .
Toisinaan käyttäjän ja botin välinen aikaisempi keskustelu ( historia ) on säilytetty ja on selattavissa esiin keskusteluikkunasta . Tässä tapauksessa on syytä miettiä , mihin kohdistus siirretään käyttäjän saapuessa keskusteluikkunaan , jotta käyttäjälle ei tahattomasti luetella koko keskusteluhistoriaa aina keskustelun aluksi . Vastaavasti chat-käyttöliittymää suunniteltaessa tulee päättää , miten käyttäjälle mahdollistetaan aikaisempien viestien selaaminen avustavalla teknologialla . Jos halutaan , että käyttäjä voi elementtiin navigoimalla kuunnella yksittäisen viestin tai kokonaisen vuoron uudelleen , voidaan näille viestielementeille antaa ohjelmallisesti navigointimahdollisuus . Tällaisessa toteutuksessa tulee kuitenkin huomioida navigointimahdollisuuden vaikutus koko käyttöliittymän hallintaan , kuten chatin sulje-painikkeeseen navigointiin . Tässäkin tapauksessa käyttäjäkuvausten ja käyttäjäpolkujen selvittäminen usein auttaa hahmottamaan tarvittavaa toiminnallisuutta .
Chatbotissa käytettävän kielen osalta suositellaan käytettäväksi yksinkertaisia ja lyhyitä viestejä ( Chatbot Accessibility Playbook n . d .). Usein boteissa suositellaan käytettäväksi asiakieltä , mutta sopiva tekstin tyyli kannattaa kuitenkin miettiä kohderyhmän mukaan . Myös huumorin , kielikuvien ja ammattikielen käyttöä kannattaa harkita tarkkaan , sillä nämä voivat olla osalle käyttäjistä vaikeita ymmärtää . Tarvittaessa tekstin tai sanojen sisältöä voi selventää täydentävillä materiaaleilla tai mekanismeilla . Tätä ei kuitenkaan edellytetä A- ja AA-tason vaatimuksissa .
Liittyvät WCAG 2.1 -ohjeistuksen onnistumiskriteerit 2.4.3 Kohdistusjärjestys ( A ) 2.4.7 Näkyvä kohdistus ( AA ) 3.2.1 Kohdistaminen ( A )
Viesti selkeästi ja useammalla tavalla minkä kanssa käyttäjä keskustelee . Myös botin käyttötarkoitus ja kyvyt on hyvä tuoda esille , ja käyttäjää voi muistuttaa näistä ongelmatilanteissa . Näppäimistöä ja avustavaa teknologiaa käyttävien näkökulmasta kiinnitä chatbotin suunnittelussa kohdistuksen johdonmukaiseen siirtymiseen .
11 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut