Maamerkkejä saavutettavaan chattirobottiin Elokuu 2023 | Page 11

Käytön aloittaminen – chat-käyttöliittymä ja sen hallinta
Perinteisesti chat-käyttöliittymä muodostuu chat-ikkunan avaavasta painikkeesta , chat-ikkunan ylälaidassa olevasta toimintopalkista ja sen sisältävistä hallintapainikkeista , botin ja käyttäjän viestit näyttävästä ikkunasta , sekä syöttökentästä , johon käyttäjä viestinsä kirjoittaa . Hallintapainikkeiden ohella käyttöliittymän toimintopalkissa useimmiten esiintyy myös otsikko tai botin nimi sekä avatar botista . Käyttöliittymästä riippuen chat-ikkunan sulkeva painike voi löytyä joko toimintopalkista tai olla sama kuin chatin avaava painike .
Taustasivulta hiirellä tai sormella chatbottia käyttävä voi siirtyä suoraan haluttuun toimintoon , mutta näppäimistökäyttäjän näkökulmasta tulee miettiä , mikä on ensimmäinen elementti , johon kohdistus taustasivun elementeistä siirretään . Jos chat on oletuksena kiinni , ensimmäinen kohde on chatin avaava painike . Botin avaamisen jälkeen ei ole yksiselitteisesti yhtä oikeaa ratkaisua , mihin kohdistus tulisi siirtää tai millaiseksi botti tulisi ” konepellin alla ” rakentaa . Kohdistus voidaan ohjelmoinnin keinoin automaattisesti siirtää ensimmäisten vastausten kautta käyttöliittymän viestikenttään , missä käyttäjä pääsee heti kirjoittamaan kysymyksen botille . Tämä voi myös olla käyttökokemuksen kannalta hyvä ratkaisu , sillä keskustelu botin kanssa on chatin päätarkoitus .
Muita vaihtoehtoja keskusteluun navigoimiselle on kohdistuksen siirtäminen chat-ikkunaan ennen botin ensimmäisiä vastauksia . Tästä MITRE : n Chatbot Accessibility Playbook ohjeistaa , että chat-ikkunan lisääminen tab-järjestykseen voi auttaa käyttäjää hahmottamaan siirtymän taustalla olevasta sivusta chat-ikkunaan ( Chatbot Accessibility Playbook n . d .). Kohdistuksen siirtyminen ensin chat-ikkunaan voi olla toimiva vaihtoehto erityisesti silloin , jos chat on oletuksena auki . Tällöin käyttäjä saa ensin tiedon kokonaisuudesta automaattisten viestien sijaan . Tab-järjestykseen lisättävä elementti voi myös toimia chat-ikkunasta poistumisesta kertovana tekijänä ( Chatbot Accessibility Playbook n . d .).
Kun käyttäjä haluaa käyttää muita botissa olevia toimintoja , kuten ikkunan laajentamista , vaihtaa asetuksia tai lopettaa keskustelun botin kanssa ja poistua chat-ikkunasta , tulisi myös tähän tarjota johdonmukainen reitti . Tällaisen löytymiseksi käyttäjäpolun hahmottelu eri vaiheineen ja tilanteineen voi selventää asiaa . Jos esimerkiksi chatbotin antamat vastaukset ovat näppäimistöllä navigoitavia , voi polku yläpalkissa sijaitseviin hallintapainikkeisiin olla pitkä , ellei näihin pääse käsiksi lyhyempää reittiä vaikkapa kohdistuksen siirtymisellä toimintopalkkiin syöttökentän jälkeen . Tässä tapauksessa voi olla myös parempi sijoittaa botin sulkeva painike muiden painikkeiden yhteyteen , jotta polusta saadaan selkeä . Lopuksi , jos chat-ikkunan sulkeva painike on chat-ikkunan toimintopalkissa , tulee miettiä , mihin kohdistus siirretään ikkunan sulkeuduttua .
Liittyvät WCAG 2.1 -ohjeistuksen onnistumiskriteerit 1.3.1 Informaatio ja suhteet ( A ) 2.4.3 Kohdistusjärjestys ( A ) 2.4.6 Otsikot ja nimilaput ( AA )
Suunnittele käyttöliittymä siten , että navigointi käyttöliittymässä on johdonmukaista ja sen keskeisiin hallintapainikkeisiin pääsee helposti käsiksi . Jos chat-käyttöliittymässä käytetään otsikoita , näiden tulee olla johdonmukaisia taustalla olevan sivun kanssa . Otsikkotasoja ei saa jäädä väliin . Mikäli chatin sulkeva painike on sama kuin chatin avaava painike , huolehdi ettei sulkupainike jää chat-ikkunan taakse piiloon .
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 10