Leikki, kaikkien työ ja tahtotila! | Page 3

Luennolla istuessa - aivan kuten tälläkin kurssilla - minä ja monet muut saavat usein oireita: päänsärkyä, keskittymisen vaikeutta, ahdistusta ja väsymyksen tunnetta. Tämä tapahtuu aiheen tai luennoitsijoiden innostavuudesta riippumatta. Mielenkiintoista oli lukea Lauri Järvilehdon artikkeli Leikki on lapsen työtä - mutta niin se on aikuisenkin. Artikkelissaan Järvilehto kertoo Mihaly Csikszentmihalyin tutkimuksesta, jossa aikuisia käskettiin olemaan tekemättä mitään (Järvilehto 2012). Oireita kuvattiin juuri samanlaisiksi kuin edellä mainitsin.

Apulaisprofessori,

dekantti, KT Pirkko Hyvönen ja

yliopistonlehtori, KT Marjaana Kangas

tiistaiaamuna klo 8.30 Leikit, pelit ja leikillisyys -kurssin virikeluennoitsijoina.

Let's play -projektin julkaisussa puhutaan vuorovaikutteisesta oppimisympäristöstä, jossa siis jokainen voi esittää kysymyksiä ja kertoa mielipiteensä (Hyvönen ym. 2007, 11). Luentosali ei valitettavasti tue tällaista hyvää ajatusta. Vaikka opiskelijoilla olisi mielipiteitä, eikä niiden esittämiseen ole mitään estettä, auditoriot ja muutkin luentosalit tappavat halukkuuden keskustella.

Let's play -julkaisussa pohditaan luokkatilaa oppimisympäristönä. Vaikka haastateltuja opettajia ei oltu varsinaisesti pyydetty arvioimaan luokkatilaa opetusympäristönä, se tuli puheeksi, kun pohdittiin, miten ulkona olevaa oppimisympäristöä voitaisiin hyödyntää. Haastatteluissa ilmeni, että luokkahuoneessa ei ole tarpeeksi tilaa toiminnallisuutta ja yksilöllisiä tarpeita varten. Myös keskittyminen on vaativaa luokkatiloissa. Opetus on opettajajohtoista ja aitouden tunne puuttuu. Opettajien ja vertaisten kohdistamilla odotuksilla on suuri vaikutus (Hyvönen ym. 2007, 114), mikä omien havaintojeni mukaan vaikuttaa edelleen opettajien vaikeuteen valita oppilaita vapauttavammat opetustyylit ja -ympäristöt.

Leikillisestä oppimisympäristöstä haastatelluilla opettajilla oli hyvin paljon positiivista sanottavaa. Lasten hallinta koettiin työlääksi ja opetuksen suunnittelu sekä tietotekniikan hallinta haastavaksi. Onnistuessaan opetus leikillisessä oppimisympäristössä on kuitenkin opettajien mukaan hyvin antoisaa (Hyvönen ym. 2007, 114.)