Bouwsteen 3 - Zelfreflectie in teams
Het doel van deze bouwsteen is dat elk team met behulp van de eerste twee bouwstenen reflecteert op kwaliteit . Vragen zoals ‘ Wat doen we goed ?’ en ‘ Wat kan beter en hoe krijgen we dat samen voor elkaar ?’ staan hierbij centraal .
Continue en vormvrij Reflecteren doen we binnen Prisma continu . Het is de kern van ons werk . Elk team doet dit op een manier die bij hen past . Er bestaat daarmee niet één manier van teamreflectie . Dat maakt het inzichtelijk maken van onze manier van reflecteren en het leren van elkaar een uitdaging .
Ook de manier waarop ieder team , naar aanleiding van de kaderbrief , inzichtelijk maakt hoe ze een bijdrage leveren aan de strategie is vormvrij . Dit maakt het lastig om in het kwaliteitsrapport alle input vanuit de teamanalyses te verzamelen .
Anders gezegd , bouwsteen 1 en 2 hebben we binnen Prisma georganiseerd . Hoe we hier samen de verbeterpunten uit oppakken vraagt aandacht . We weten namelijk dat gezamenlijk reflecteren als belangrijke voorwaarde wordt genoemd om kwalitatief goede zorg te bieden . Op dit moment vinden we niet gemakkelijk terug hoe we dat doen , hoe vaak we het doen en wat we dan precies bespreken . In 2022 gaan we dit beter registreren zodat we er als teams meer en gemakkelijker van kunnen leren .
Psychosociale Arbeidsbelasting en verzuim In het kader van reflectie is het ook belangrijk hoe medewerkers in hun vel zitten en hoe zij de werkbelasting ervaren . In de tweede helft van 2021 is , in samenwerking met de arbodienst BakxWagenaar , onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting ( PSA ) gedaan .
13