19
Työelämään siirtyvän työkykyasiakkaan palvelut
Suoraan työelämään pyrkivien asiakkaiden kohdal- la täsmätyöhön siirtymisen palveluita on toteutet- tu yhteistyössä Pohjois-Karjalan TE-toimiston, han- kekuntien työllisyyshankkeiden, TE-hallinnon työ- kykyhankkeen sekä paikallisten yritysten kanssa.
Työvälineinä asiakastyössä on käytetty jo aiemmin toimivuutensa osoittaneita IPS – sijoita ja valmen- na! -kehittämishankkeessa luotua toimintamallia sekä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön hankkeessa kehitettyä Ratko-mallia.
Monialaista verkostoyhteistyötä tarvitsevien asiakkaiden palvelut
Monialaiset palvelut mahdollistavat asiakkaan ti- lanteen moniammatillisen tukemisen ja tarkaste- lun. Hankkeessa moniammatillisuutta on edistetty Topakka- ja Luotsi-hankkeiden yhteiskehitteisellä selvityspalvelu Sennillä, jonka tarkoitus on ollut yhdistää asiakkaan palvelutarpeen arviointi sekä asiakkaan verkosto.
Hankkeessa on teeman tiimoilta myös pilotoitu työkykykoordinaattoreiden sijoittumista terveys- keskuksiin. Tarkoituksena on ollut tehostaa asiak- kaan saamaa palvelua sekä terveydenhuollon am- matillista toimintaa siten, että lausunnon tarve ja taustatiedot on selvitetty jo mahdollisimman pit- källe ennen lääkärin vastaanottokäyntiä. Asiak- kaan ottaessa yhteyttä terveyskeskukseen on hä- net palveluohjattu työkykykoordinaattorin palve- luun. Asiakastyössään työkykykoordinaattori on hyödyntänyt Siun Soten työkykyohjelmassa kehi- tettyä työkyvynkoontilomaketta, joka kokoaa asi- akkaan taustatiedot työkyvyn osalta.
Toimintamalli sote-asemilla työskentelyyn on ko- ettu hyväksi ja merkittävää on lääkärin työajan ja ammattitaidon käyttäminen hyödyksi tehokkaalla tavalla. Lääkärin lausuntojen laatimiseen käyttämä aika vähenee, kun asiakkaan tilannekuvaa ei joudu selvittämään erikseen, vaan nämä tiedot on jo työ- kykykoordinaattorin kanssa selvitetty ja dokumen- toitu asiakkaan tullessa vastaanotolle.
Työkyvyn arviointiin liittyvät palvelut
Asiakkaiden työkykyä on arvioitu ja tutkittu ha- vainnoivilla arvioinneilla sekä erilaisten ostopal- velujen avulla.
Havainnoiva arviointi on keskittynyt työkykykoor- dinaattoreiden omaan asiakastyöhön ja asiakkaan palvelupolun järjestelmälliseen dokumentointiin. Tähän sisältyy myös dokumentointi asiakkaan osal- listumisesta hankkeen ulkopuoliseen toimintaan, kuten työkokeiluihin tai Kelan palveluihin. Tietoa, arvioita ja palautetta on kerätty asiakkaan toimin- nasta ja toimintakyvystä, ja selvitetty asiantuntijoi- den jatkosuosituksia asiakkaan tilanteessa.
Ostopalvelujen tarkoituksena on ollut arvioida asi- akkaan työ- ja toimintakykyä. Näitä palveluita ovat hankkeen aikana olleet esimerkiksi toiminnalliset työkyvyn arvioinnit, terapiapalvelut ja lääkärikon- sultaatiot.
Eläke-edellytysten selvittämispalvelu
Yhtenä palvelun haarana selvitettiin asiakkaan mahdollisuuksia siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Tarkoituksena on ollut antaa asiakkaalle asiaan liit- tyvää neuvontaa ja ohjausta sekä selvittää moni- ammatillisesti tosiasiallista jäljellä olevaa työky- kyä.
Ratkaisuksi asiakkaan tilanteeseen pyritään löytä- mään työ- tai koulutuspaikka, oikea-aikainen kun- toutuspalvelu tai eläkepäätös. Tämänhetkisen tie- don valossa asiakasprosessien ratkaisuissa keski- määräisesti painottuvat eläkepäätökset sekä am- matillisen kuntoutuksen palvelut.
Eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä on jo valmiik- si hyviä kokemuksia Pohjois-Karjalan hyvinvointi- alueella. Topakka-hanke ei poikkea tästä, vaan yh- teistyö on koettu hyväksi ja toimivaksi ratkaisuksi. Hanke tulee päättymään joulukuun lopussa, mutta Rummukainen kertoo luodun mallin ja työkyky- koordinaattoreiden työn olleen vaikuttavaa ja saa- neen positiivisen vastaanoton alueella. Heidän työtään ollaan tällä hetkellä juurruttamassa hankekuntiin.
Teksti ja kuva: Maileena Määttä,
kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija