Kuntoutuksen ohjaaja 2/2023 | Page 20

11

Ohjausjakson pituus vaihtelee parista kuukaudesta jopa vuoteen. Tyhjän päälle ei nuorta jätetä, vaan yhdessä nuoren kanssa tehdään jatkosuunnitelma niin, että tarvittava tuki löytysi myös jakson jälkeen.

Yksilöllisten ohjausjaksojen lisäksi hankkeella on yhteistyössä Jyväskylän Tyttöjen talon kanssa ver- taisryhmä nepsy-nuorille. Ryhmän tarkoituksena on tarjota luottamuksellinen ympäristö, jossa vietetään aikaa yhdessä. Sen lisäksi harjoitellaan mm. tunne- taitoja, sosiaalisia taitoja, arjenhallintaa sekä askar- rellaan ja tehdään käsitöitä nuorten toiveiden pohjalta.

MIITTI-hankkeen jatko on turvattu ainakin 2024 lop- puun saakka, mutta uskomme matalan kynnyksen palvelulle olevan tarvetta myös hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttua.

Lisätietoja:

https://www.hyvaks.fi/asiakkaana/hoito-ja-palveluketjut/kehityksellisten-neuropsykiatristen-hairioiden-hoito-ja-palveluketju

https://www.ksvs.fi/miitti-hanke

 

Kehityksellisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin kuulu- vat autismikirjon häiriö, Touretten oireyhtymä, op- pimisvaikeudet, kehityksellinen kielihäiriö ja aktii- visuuden ja tarkkaavuuden häiriö eli ADHD. Puhe- kielessä häiriöistä käytetään nimityksiä "neurokirjo" tai "nepsy". Lisääntyneen tiedon ansiosta diagnoo- sien määrä on lisääntynyt 2000-luvulla ja arviolta 10 % väestöstä on neurokirjolla. Lisäksi suuri määrä henkilöitä jää ilman diagnoosia, koska jokin muu diagnoosi peittää neuropsykiatrisen häiriön.

Keski-Suomen hyvinvointialue on julkaissut hoito- ja palveluketjun kehityksellisiä neuropsykiatrisia häiriöitä omaaville yli 18-vuotiaille asiakkaille ja ammattilaisille. Ketjusta löytyy tietoa, mittareita, tutkimus-, hoito- ja seurantaohjeita painottuen ADHD oireyhtymään. Ketjun tavoitteena on selkeyt- tää tiedon ja palvelun löytämistä, ohjata varhaisem- paan tukeen sekä selkeyttää ammattilaisten työnja- koa ja yhteistyötä. Hoito- ja palveluketjun määrit- teleminen on hyvä edistysaskel. On kuitenkin vielä matkaa tilanteeseen, jossa palveluverkosto on sel- laisessa iskussa, että se pystyy varmistamaan tarvit- taviin tutkimuksiin ja/tai hoitoon pääsemisen koh- tuullisessa ajassa. Esimerkiksi Saarijärvellä lääkärin määräämien ADHD-tutkimusten aloittamiseen on noin vuoden jono. 

Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön hallinnoima ja STEAn veikkausvaroilla rahoittama kolmivuotinen MIITTI-hanke on osaltaan tukemassa syrjäytymisvaa- rassa olevia 18-29 -vuotiaita nepsy-nuoria. Kahden työntekijän voimin pyrimme yhdessä nuoren kanssa löytämään hänen arkeensa merkityksellistä teke- mistä sekä luomaan yhteistyössä mm. TE-palvelui- den, KELAn, sosiaalitoimen ja nuorisotyön kanssa heidän ympärilleen tukiverkoston. Usein nuoret oh- jautuvat hankkeen piiriin vaiheessa, jolloin nepsy-

epäily on herännyt joko nuorella itsellään, läheisellä tai ammattilaisella. Tällöin roolimme on usein ohja- ta häntä eteenpäin tutkimuksissa sekä tarjota työka- luja ja tukea elämään neuropsykiatristen erityispiir- teiden kanssa.

.

,

20

  MIITTI-hanke nepsyjen

hoito- ja palveluketjun tukena

MIITTI-hanke nepsyjen hoito- ja palveluketjun tukena

MIITTI-hanke nepsyjen hoito- ja palveluketjun tukena

Teksti: Anu Heikelä, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija