18
Pitkien välimatkojen Pohjois-Karjalassa on työttö- myyden ja työkyvyn haasteisiin tartuttu kehittä- mällä vaikuttavaa työkykykoordinaattoritoimintaa sekä yhteistyötä eri palvelujen rajapintaan. Topak- ka -toimivat palvelut työttömien työ- ja toiminta- kyvyn selvittämiseksi eli lyhyemmin Topakka-han- ke on toiminut Joensuun, Kiteen, Liperin, Outo- kummun sekä Tohmajärven alueilla. Kehitystyönä on valmistunut työkykyasiakastyöhön sopiva pal- velumalli.
Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen taustalla on monialainen joukko isoja toimijoita. Hankkeen päävastuu on Joensuun kaupungilla, jonka lisäksi mukana ovat Kiteen ja Outokummun kaupungit sekä Liperin ja Tohmajärven kunnat. Kumppaneita ovat myös Pohjois-Karjalan hyvin- vointialue Siun Sote, Joensuun seudun kuntakokei- lu, Pohjois-Karjalan TE-toimisto sekä osallistuja- kuntien työllisyyspalvelut. Hanke on aloitettu 10.9.2019 ja se päättyy 31.12.2023.
Valmennuspäällikkö Marjatta Rummukainen ker- too, että Topakka-hanke on toiminta-aikanaan työl-
listänyt seitsemän työkykykoordinaattoria. Asiak- kaita on tähän mennessä ollut hieman vajaa 800,
joista valtaosa Joensuun alueella. Asiakasmäärien
lisääntyessä työpanokseen on saatu tukea samaan
aikaan käynnissä olevan Luotsi-hankkeen työkyky- koordinaattoreilta.
Työkykyasiakkaiden palvelumalli
Hankkeessa kehitetyn palvelumallin perusperiaate on tarkastella asiakkaan tilannetta kokonaisvaltai- sesti ja tarjota tämän tilanteeseen parhaiten sopi- vaa palvelupolkua kohti työllistymistä, koulutusta, kuntoutusta tai eläkepäätöstä. Mallin etuna on kat- tava moniammatillinen verkostotyö.
Työkykyasiakkaiden palvelumalli jakautuu neljään palvelupakettiin, joissa kussakin keskitytään tiet- tyihin asiakkaan tilannetta parhaiten tukeviin me- netelmiin. Jokaisen asiakkaan polku on erilainen ja henkilökohtainen. Asiakkuudet ja palveluprosessit selvittelyineen ovat hankkeessa olleet pitkiä – useammasta kuukaudesta vuosiin.
Palvelupaketteja ovat työelämään siirtyvän työky- kyasiakkaan palvelut, monialaista verkostoyhteis- työtä tarvitsevien asiakkaiden palvelut, työkyvyn arviointiin liittyvät palvelut sekä eläke-edellytys- ten selvittämispalvelu.
Kuvassa Marjatta Rummukainen