Kuntoutuksen ohjaaja 2/2021 | Page 10

9

Kuntoutuksen ohjaaja eli  välj`vouhka  Siilinjärven perusterveydenhuollossa 

Työskentelen Siilinjärven terveyskeskuksessa lää- kinnällisessä kuntoutuksessa. Asiakkaani ovat pää- sääntöisesti perheitä, joiden lapsilla on diagnosoi- tu ADHD/ADD tai Asperger. Laajentuneeseen asia- kaskuntaani kuuluvat myös  aikuiset  AVH- potilaat sekä iäkkäät monisairaat. Tärkeää olisikin aina muis- taa  se, että vaikka asiakkaalla olisi  sama diagnoosi, niin jokainen pitäisi huomioida omana yksilönäänJokaisen asiakkaan taustalla on aina oma elämän- tarina ja elämänvaihe.  

Työnkuvaani kuuluvat  asiakaskäynnit perheiden kotiin  tai kouluille,  ja  esimerkiksi  tänään on ohjel- massa kaksi kotikäyntiä. Toiselle kotikäynnille minulla on mukana sosiaaliohjaaja perhepalve- luista, koska perheessä on ilmennyt monenlaisia haasteita.  Lisäksi perheen lapsella on  tuore diag- noosi  ADHD:stä.   Kotikäynnit ovat antoisia, ja per- heet  ovat  iloisia  siitä, että tulemme heidän luok- seen kotiin. Omassa toimintaympäristössään las- ten on helpompi kertoa ajatuksiaan.  Monesti van- hemmat kertovat, että vastaanotoilla lapset jän- nittävät, eikä keskustelusta tule mitään. Meillä on siis kotikäynneillä mukava ja rento tunnelma, ja  usein saan osallistua  lapsen  leikkeikeihin  hetkek- si tai i yhdessä silitellään perheen koiraa.  

Tapaamisilla  kerron vanhemmille ADHD-asioista, Ke- lan tarjoamista palveluista sekä pohdimme myös konkreettisia ratkaisuja pulmiin, joita on perheen arjessa. Useimmiten selkeät toiminta- mallit ja arjen tietty järjestelmällisyys vievät jo pitkälle, mikäli haasteena on lapsen aamutoimien sujuminen ja kouluun lähteminen. Saatamme yh- dessä vanhempien ja lasten kanssa tehdä heille sopivan päiväjärjestyksen tai sopia vaikka palkkio- systeemistä, joka kannustaa lasta toimimaan ohjeiden mukaan. Tiedustelen lisäksi koulun suju- misesta, lääkityksestä, ruokailusta, unesta ja liik- kumisesta. Kerron alueen  järjestöistä ja muista toi- mijoista. Vanhempien ohjaus on tärkeässä roolissa työssäni.   

 

Toisessa kotikäyntipaikassani perhe odottaa pää- syä Laku- perhekuntoutukseen. Täytimme  aikai- semmin  yhdessä hakemuksen Kelalle,  ja nyt  per- he on  saanut myönteisen päätöksen kuntoutuk- sesta. Olen kuitenkin perheen tukena siihen asti, kunnes  kuntoutus alkaa. 

Tänään yhdessä nuoren kanssa pohdimme keinoja, kuinka  hän  voisi paremmin  valmistautua kokeisiin ja  läksyjen teko olisi sujuvampaa.  

Ehdin myös tekemään valmisteluja kuntoutus- työryhmää varten, joka kokoontuu kerran kuussa..  Työryhmään  on saapunut suositus  lasten psykiat- rialta, jossa nuoren koetaan hyötyvän  neuropsyki- atrisesta  valmennuksesta.  Sovimme  moniamma- tillisen ryhmän  tapaamisen yhdessä nuoren ja per- heen kanssa, jossa  keskustelemme nuoren tämän- hetkisestä tilanteesta, voimavaroista ja tuen tar- peesta. Koostan tästä  tapaamisesta tietoja kun- toutustyöryhmään, jossa jäseninä  ovat terveyskes- kuksen ylilääkäri, psykologi,  psykiatri,  toiminta- terapeutti, fysioterapeutti  ja lasten neurologian lääkäri.  

Päivään sisältyy myös ikäihmisten kohtaamisia, ja fysioterapeutilta saan tiedon asiakkaasta, jolle voisi Kelan Ikääntyneiden kuntoutuskurssi  (IKKU)  olla sopiva ja ajankohtainen. Seuraavaksi siis yhteys asiakkaaseen, jotta voimme sopia, kuinka  lähdemme asiaa  viemään yhdessä eteenpäin! 

Teksti:

Tanja Holopainen

kuntoutuksen ohjaaja 

Kuntoutusohjaajat Ry:n hallituksen jäsen

' 

Kuva 1:  Apuvälinelainaamosta löytyy sopiva liikkumisen apuväline kuntoutuskurssille lähtevälle asiakkaalleni.

Apuna fysioterapeutti  Eeva- Kaisa.