Kuntoutuksen ohjaaja 2/2021 | Page 9

8

Kuntoutus äidin silmin

Miten  perusterveydenhuollon  kuntoutuspalve- lut ovat osa arkeasi?

 

Lappalaisella on  pitkäaikaissairaan ja vaikeasti vammaisen lasten äitinä  paljon kokemusta kun- toutuspalveluista.  Kuntoutuspalvelut  ja etenkin kuntoutus  ovatkin   perheessä  välttämättömiä: niillä ehkäistään lisävammoja, spastisuutta  sekä  osteoporoosia  ja  ylläpidetään nivelliikkuvuuksia. Ne ovat  myös  osa kivun hoitoa.  Lappalaisen lapsi saa viikoittain fysio- ja musiikkiterapiaa. Näiden terapioiden saaminen on kuitenkin ollut ison ty- ön takana, koska kuntoutuspäätöksistä  ja terapi- oiden maksusitoumuksista  joutuu itse huolehti- maan. Lappalainen  kokee kuitenkin, että tällä hetkellä  lapselle  myönnetyt kuntoutuspalvelut vastaavat  heidän  tarpeitaan. 

Onko  kuntoutussuunnitelman laadinnassa kuun- neltu  perhettä? 

Lappalainen kokee, että  heidän kuntoutussuun- nitelmansa on asianmukaisesti tehty. Se  on tehty Kuopion yliopistollisessa sairaalassa,  koska  Lap- palaisen  mielestä  perusterveydenhuollossa ei ole tarpeeksi asiantuntijuutta  lapsen  harvinaisiin sairauksiin. Tavoitteet kuntoutussuunnitelmaan  on laadittu yhdessä terapeuttien,  lääkärin ja lap- sen läheisten kanssa asiakaslähtöisesti.  Näitä GAS-tavoitteita  seurataan  koko ajan ja  terapeutit antavat myös palautteita  terapioista. 

Koetko, että olet ollut tasavertainen  kumppani kuntoutusprosessissa? 

Tällä kertaa  Lappalainen kokee saaneensa  ne kuntoutuspalvelut, mitä toivoikin lapsensa saa- van, mutta  yleensä ottaen  hän  ei koe olleensa  ta- savertainen.   Lappalainen   on joutunut taistele- maan lapsensa  asioista  oikeudessa, sillä ei ole uskottu, että lapsella on oikeus  kuntoutukseen.  Hän  pitääkin  terveydenhuoltolain  29  lääkinnäl- listä  kuntoutusta koskevaa  pykälää  tärkeänä.  Sii- nä kerrotaan, että  kunnan on järjestettävä poti- laan  hoitoon liittyvä kuntoutus, jos se ei kuulu Kelan järjestää.   Lappalaisen lapsen   kuntoutus muuttui  Kelan mielestä  vuonna 2018  hoidolli- seksi, eikä kuntoutukseksi ja siksi he joutuivat siirtymään perusterveydenhuollon vastuulle. 

Mitä mieltä olet  perusterveydenhuollossa ta-

pahtuvasta kuntoutuksesta?

Lappalaisen mielestä  pitäisi pystyä perehtymään paremmin asiakkaan tilanteisiin  ja tarpeisiin, ei saisi mennä vain talous edellä.  Kelan kuntoutus- lain uudistus  muutama vuosi sitten  huononsi  vai- keasti vammaisten asemaa  muun muassa  vähen- täen kuntoutusmääriä.   Vaikeavammaiset joutu- vat epätasa-arvoiseen asemaan, kun kuntoutus- vastuu jää kunnille ja kaupungeille,  eikä heillä ole tarpeeksi rahoja sen toteuttamiseen. 

Haastattelin kuopiolaista  Sirkku Lappalaista asiakaskokemuksesta perus- terveydenhuollon  kuntoutuspalveluissa. 

Kuva: Sirkku Lappalainen ja tytär Inka

Teksti ja kuva:

Mari Piippo

kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija