Kuntoutuksen ohjaaja 2/2020 | Page 9

8

Asiat olisi helpompi näyttää kon-kreettisesti. Myös maskin käyttäminen lähitapaamisissa ja myös puhelimen käyttö voi vaikeuttaa toisen tulkitsemista, kun ilmeet ja eleet jäävät näkemättä. Tällöin täytyy olla erityisen tarkka sanoissaan.

Osa nuorista katoaa helposti, eikä vastaa puheluihin. Myös päihteiden käyttö on lisääntynyt, kun arki on tyhjempää. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsineet ovat aiemmin jo uskaltautuneet pois toimistolta esimerkiksi kahvilaan, mutta nyt on menty takapakkia ja kotoa läh-teminen on vaikeampaa. Korona ahdistaa niin, ettei välttämättä lähdetä kun-touttavaan toimintaan mukaan, Koljonen kertoo haasteista.

Lisäksi osa palveluista on vaikeasti saatavilla, ruuhkautuneet tai kokonaan pois toiminnasta. Etsivän nuorisotyön ohjaus on muuttunut kannattelevaksi, koska palvelut eivät vedä ja nuoren tilanne ei etene, Koljonen kuvaa.

Koljosen mielestä uuden tilanteen tuoman muutoksen hyviä puolia ovat tehostuneet palaverikäytännöt. Siirtymisiin ei kulu aikaan, jolloin työ tehostuu. On myös jouduttu pohtimaan uusia nuorten tavoittamisen keinoja.

Etäpalveluiden suhteen tulisikin kehittää ohjaustapoja niille nuorille, jotka eivät pidä puhelimessa puhumisesta, vaan vastaavat mieluummin viestein. Näiden nuorten ohjaaminen on haastavaa.

Lisäksi etätilanteessa henkilökunta on joutunut miettimään enemmän asioita yksin, jolloin myös nuorille tarjottavat palvelut voivat olla vähäisempiä tai kapeampia, kun ei päästä vaihtamaan ideoita työkavereiden kanssa entiseen

tapaan.

Koljonen toivoo etäohjausmahdollisuu-den jäävän elämään, mutta eniten hän kuitenkin nauttii ohjaustyön tekemisestä kasvokkain.

Teksti ja kuvat: Riikka Myllyntaus

kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Nuoria tavataan kasvokkain esimerkiksi kahviloissa.