Kuntoutuksen ohjaaja 2/2020 | Page 20

Merja Jämsinen, toimii sosiaaliohjaajana työllisyyspalveluissa. Merja kertoo, että Jyväs-kylän kaupunki on aloittanut sosiaalisen kuntou-tuksen ryhmätoiminnan pilotoinnin syksyllä 2020.

Kuntoutuksen kohderyhmänä ovat työllisyys-palveluiden asiakkaat, joiden palvelutarpeena on sosiaalisen toimintakyvyn vahvistaminen. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista ja vaatii asiakkaalta halua testata omaa toimin-takykyään erilaisessa toimintaympäristössä.

Lähtökohtana on toimintakyvyn, osallisuuden, toimijuuden sekä toimintavalmiuden ja yhtei-söllisyyden lisääminen, Jämsinen kertoo.

Lisäksi toimintaan osallistumisen kautta syntynyttä tietoa voidaan hyödyntää myös asiakkaan jatkopolkujen ja palveluiden suun-nittelussa.

Ryhmätoiminta toteutetaan 5–8 hengen sul-jetuissa pienryhmissä. Tavoitteena on madaltaa osallistumisen kynnystä sekä tarjota asiakkaalle turvallinen ryhmä, jossa asiakasta kannustetaan osallistumaan muihinkin hänen toimintaky-kyään tukeviin toimintoihin. Ryhmä kokoontuu neljä kertaa ja nämä tapaamiset / toiminta on suunniteltu erilaisten teemojen ympärille, kuten kädentaidot, kulttuuri ja luonnossa toimiminen.

Ryhmätoiminnan lisäksi tehostetaan asiakkaan ja asiakkaan oman työllisyyspalveluiden työn-tekijän yhteistyötä. Tavoitteena on kartoittaa toimintakykyä ja asettaa toimintakykyä vahvis-tavia tavoitteita yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Kartoitustyökaluna käytetään Kykyviisaria, joka on työ- ja toimintakyvyn itsearviointityökalu. Lisäksi ryhmässä toimien saadaan vahvistettua psykososiaalisesti merkittäviä asioita, kuten hyväksytyksi tulemista, kuulumista, liittymistä, osallistumista ja osallisuutta.

Nyt syksyn aikana on ollut haasteellista saada ryhmiä käynnistymään, osin koronatilanteen ta-kia. Myös lisäpanostusta olisi kaivattu asiak-kaiden motivointiin ja toiminnan markkinointiin. Yksi naisille suunnattu ryhmä on kuitenkin toteutunut, Jämsinen kertoo.

Unelmia kohti -ryhmä on toiminnallinen naisille tarkoitettu pienryhmä, jossa kantavina teemoina ovat vahvuudet, unelmat ja hyvinvointi. Koh-deryhmän haasteelliset ja monimuotoiset elä-mäntilanteet ovat tulleet ryhmässä näkyviksi, ja toiminnan kautta saatua tietoa on voitu hyö-dyntää myös asiakkaiden jatko-ohjauksessa.

Haasteena sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoi-minnan osalta on kehittää sopivaa ja mielekästä toimintaa tämän kohderyhmän tarpeisiin. Sosi-aalisen kuntoutukseen osallistuminen ei tarjoa vastaavaa taloudellista hyötyä kuin esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, ja tämä vaikuttaa osaltaan asiakkaiden motivaatioon. Ryhmä on kuitenkin oiva paikka kokeilla oman sitou-tumiskyvyn ja jaksamisen rajoja.

Sosiaalinen kuntoutus ei ole kuitenkaan kun-touttavalle työtoiminnalle alisteinen palvelu, Jämsinen korostaa.

Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoiminnassa ohjauksen on tuottanut ulkopuolinen ohjaaja. Sosiaaliohjaajan rooli ryhmätoiminnassa on ollut ryhmäytymisen mahdollistajana ja asiakkaiden yksilöllisessä huomioinnissa. Jämsisen mukaan luottamuksellinen yhteys ohjaajan ja osallistujan välillä mahdollistaa paremman yhteyden myös virallisemmissa tilanteissa.

19

Sosiaalinen kuntoutus ryhmätoimintana

Teksti:

Niina Veltheim, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Merja Jämsinen, sosiaaliohjaaja, Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut