Kuntoutuksen ohjaaja 2/2020 | Page 19

Asiakkuus voi kestää läpi hankeajan tai siihen asti, kun asiakas pääsee opiskelemaan tai työelämään. Tarpeen vaatiessa hankkeeseen voi myös palata. Työssä korostuu etenkin motivoivan haastattelun käyttö ja se jatkuu koko asiakas-suhteen ajan.

Ohjaukseen kuuluu vahvasti toiminnallisuus ja tavoitteena on vahvistaa asiakkaan osallisuutta ja rohkaista toimijuuteen omassa elämässä. Asiakkaiden kanssa käydään mm. kirjastossa, luontopolulla tai pelataan pelejä. Menetelmät rakentuvat aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

Asiakasohjauksessa käytettäviä apuvälineitä ovat mm. erilaiset harjoitteet, voimavara- ja liikuntakortit, unelmakartat, voimauttavat kysymykset sekä voimavaravalmennus. Myös henkisen hyvinvoinnin testiä sekä ravitsemus-/lepotestiä on käytetty tarpeen mukaan.

Osa ohjauksesta on ryhmätoimintaa, osa taas yksilöohjausta. Ryhmän alussa sovitaan yhteiset säännöt ja korostetaan vaitiolovelvollisuutta, joka helpottaa asiakkaan puhumista omasta tilanteestaan. Myös asiakasryhmien haasteet, kuten riippuvuudet ja erilaiset sairaudet, tulee ottaa huomioon ryhmätoimintoja suunni-teltaessa.

Hankkeeseen osallistuminen on vapaaehtoista. Osallistuminen hankkeen toimintaan ei ole velvoittavaa eikä poisjääminen aiheuta sanktioita. Työkykyvalmentaja on ennen kaikkea rinnalla kulkija. Jos asiakas jättää tulematta tapaamiseen, jatketaan yhteydenottoyrityksiä asiakkaan suuntaan. Näin hänelle osoitetaan, että hän on tärkeä ja hänen asiastaan ollaan kiinnostuneita. Tavoitteena on asiakkaan tukeminen palveluissa pysymiseen ja ohjaaminen muihin palveluihin. Hankkeessa otetaan huomioon myös kuntakohtaiset tarpeet kehittää olemassa olevia matalan kynnyksen palveluja.

Teksti:

Johanna Kotiaho

kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

18

VALPAS 2 -hanke kehittää sektorirajat ylittävää matalan kynnyksen toimintaa

Yksilöohjauksessa menossa sovellettu Osallisuuden kehä -harjoitus. Kuva: Miia Vauhkonen

Kuva: Pixabay