Kuntoutuksen ohjaaja 2/2020 | Page 18

17

Hankkeessa sovelletaan Nuorten Ystävien val-mennuspajamallia, ja sen kohderyhmänä ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat pohjois-suomalaiset 15–40-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, jotka ovat vaikeimmassa työmarkkina-asemassa ja vaarassa pudota palvelujen ulkopuolelle.

Hankkeesta haastateltiin neljää työkykyvalmen-tajaa: Saija Mannista Raahesta, Sanna Lampelaa Posiolta, Miia Vauhkosta Ylivieskasta sekä Eeva Lintulaa Kittilästä. Tiimin jäsenillä on moni-puolinen ammattitausta, ja tätä asiantunte-musta jaetaan työssä.

Asiakkaat ovat ohjautuneet hankkeen piiriin muun muassa kuntien sosiaali- ja terveystoimen, kehitysvammapuolen sekä mielenterveys-palveluiden kautta. Lisäksi asiakkaita on saatu koulujen, TE-palveluiden, Rikosseuraamuslai-toksen, mutta myös seurakunnan ja diako-niatyön, kolmannen sektorin ja jo olemassa olevien asiakkaiden välityksellä. Palvelu-verkoston kautta hankkeen piiriin saadaan yksilöllistä tukea tarvitsevia asiakkaita, joiden on siten mahdollista saada tiiviimpään ja monialaisempaa yksilöohjausta.

Matalan kynnyksen palvelumallissa asiakkaaksi pääsee helposti. Lähtötilanteessa asiakas täyttää Kykyviisari-mittarin ja asettaa itselleen tavoitteet.

Ohjauskeskustelussa ilmi tulevien tarpeiden perusteella valmentajan etsii kunnasta työparin, jonka kanssa tekee jalkautuvaa työtä. Työpari voi olla sosiaalitoimesta, mielenterveyspalveluista tai muusta tarpeisiin vastaavasta yksiköstä tai toisesta hankkeesta.

Asiakastapaamiset toteutuvat asiakkaan kotona, toimistolla, ulkona tai harrastusten parissa ja myös etäohjauksena videoyhteyden kautta tai puhelimitse. Kun asiakas tavataan toimiston ulkopuolella, toiminnallisuus korostuu. Usein asioista puhuminen on myös helpompaa vapaamuotoisessa ympäristössä.

VALPAS 2 -hanke kehittää sektorirajat ylittävää matalan kynnyksen toimintaa

VALPAS 2 -hanke kehittää sektorirajat ylittävää matalan kynnyksen toimintaa

Asiakkaiden kanssa voidaan käydä mm. luontopolulla.

Kuva: Saija Manninen

VALPAS 2 -hankkeessa kehitetään sektorirajat ylittävää matalan kynnyksen toimintaa yhdessä Kittilän ja Posion kuntien, Ylivieskan ja Raahen kaupunkien sekä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kanssa.