Merja Jämsinen,
Miksi sosiaalinen kuntoutus on mielestäsi tärkeää?
– Sosiaalisen kuntoutuksen kohderyhmänä on työelämän ulkopuolella olevat ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt. Tämä kohderyhmä on suuri, ja iso osa heitä on sen lisäksi vielä peruspalveluiden tavoittamattomissa. Sosiaalinen kuntoutus osana palvelujärjestelmää on mielestäni tärkeä asia, koska sen kautta voidaan paremmin tuoda esille sen kohderyhmän tarpeita ja osoittaa suoraan myös palvelun tarvetta. Kohderyhmän heterogeenisyys tuo oman haasteen palvelujen kehittämiselle, tärkeää on kuitenkin tunnistaa tarve ja lähteä kehittämään palvelua asiakaskeskeisesti ja alueelliset tarpeet huomioiden. Mielestäni lähipiirin merkitys on suuri sosiaalisen toimintakyvyn ylläpitämisessä, tämä seikka on tärkeää huomioida ja palveluita on pystyttävä tarjoamaan myös perheelle tai asiakkaan läheisille.
Miksi kaupungin työllisyyspalveluissa on nähty tarpeelliseksi ryhtyä tarjoamaan sosiaalista kuntoutusta?
- Työllistymistä edistävässä monialaisessa yhteispalvelussa (TYP) on asiakkaina paljon henkilöitä, joiden palvelutarve on nähty olevan ensisijaisesti sosiaalisessa kuntoutuksessa. Tällä kohderyhmällä ei ole esim. mahdollisuuksia päästä ammatilliseen kuntoutukseen ja heidän valmiutensa osallistua kuntouttavaan työtoimintaan ovat heikot. Kohderyhmällä on ensisijaisesti tarve sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille, tarvetta on myös kokonaisvaltaiselle tuelle ja ohjaukselle. Sosiaalisen kuntoutuksen palvelun nähtäisiin olevan joustava tapa vastata asiakkaan sen hetkiseen palvelun tarpeeseen. Palvelu ei ole esim. asiakasta sanktioivaa eikä se olisi riippuvainen asiakkaan työnhakijastatuksesta.
Mitä taitoja mielestäsi erityisesti tarvitaan sosiaalisen kuntoutuksen ohjaajalta?
– Sosiaalisen kuntoutuksen ohjaajalla on mielestäni hyvä olla mahdollisimman laaja kokonaiskuva ko. kohderyhmän tarpeista ja haasteista. On tärkeää ymmärtää esim. pitkään jatkuneen työttömyyden seurauksia, syrjäytymistä, yksinäisyyttä, oppimisen haasteita, päihde- ja mielenterveys ongelmia ja väkivallan kokemuksia. Työntekijän on oltava joustava ja valmiutta on oltava osata tunnistaa ja kohdentaa työ asiakkaan tarvitsemiin asioihin. Asiakasryhmälle tarjottavat palvelut ja tukitoimet on oltava myös hyvin hallussa. Työmuoto voi olla vaihteleva, joten kyky toteuttaa esim. yksilöllistä ohjausta, lähityötä ja ryhmien ohjausta on tämän kaltaisessa ohjaustyössä varmasti plussaa.
20
Kuva: Radosław Cieśla, Pixabay
–