Kuntoutuksen ohjaaja 1/2022 | Page 19

18

Tuetun työllistymisen työhönvalmennus Kangasalla

ja Lempäälässä 

 

Haastattelin työhönvalmentaja Mia Pellistä, joka työskentelee Pirkanmaan työkykyhankkeen pilo- tissa. Hänen vastuualueeseensa kuuluvat Kangas- alan ja Lempäälän vammaispalveluiden työhön- valmennus. Työhönvalmennus pohjautuu laatu- kriteereihin ja on osa pääministeri Marinin halli- tuksen työkykyohjelmaa. Tavoitteena on osatyö- kykyisten tuettu työllistyminen avoimille työ- markkinoille.  

Palvelu on avoin kaikille eikä sen kestoa ole ra- jattu. Asiakas ilmaisee itse halun työllistyä, osaa- minen kartoitetaan ammatillinen profiloinnin kautta ja sopiva työpaikka etsitään asiakkaan toi- veiden mukaan. Työskentely ja työhön liittyvä yksilöllinen tuki sovitaan työnantajan sekä asiak- kaan kanssa. Tuki jatkuu työsuhteessa sekä työ-

elämän ulkopuolella.

Prosessi perustuu laatukriteereihin ja IPS –mallin mukaiseen sijoita ja valmenna -toimintatapaan.  Laatukriteereihin perustuvat periaatteet, jotka ohjaavat toimintaa, ovat palvelun avoimuus kai- kille, työllistymisen tavoite, nopea työnetsintä, tiiviit yhteistyösuhteet työnantajiin, työnhaun pohjana oleva asiakkaan mielenkiinto ja jatkuva tuki. Työhönvalmennus on integroitu muuhun työllistymistä tukevaan toimintaan ja etuusneu- vonta on osa palvelua. 

Jatkuva intensiivinen tuki koko prosessin ajan on tärkeää ja varsinkin alussa on paljon tarvetta perehdytykselle.  Asiakkaan elämässä ollaan mu- kana ja tehdään valmennuskäyntejä työpaikoille.  Asiakkaat työllistyvät mm. päiväkoteihin, vanhus- ten palvelukoteihin, kiinteistöhuoltoon, kaupan alalle ja vanhusten hoiva-avustajiksi. Suosituim- mat alat ovat kaupan ala ja kiinteistöhuolto.  

Neuropsykologisista haasteista kehitysvammai- silla asiakkailla on havaittavissa mm. autismikir- joa sekä oppimis- ja hahmottamisvaikeuksia ja aistiyliherkkyyttä.  Asiakkaita tuetaan yksilöllisesti ja esim. rutiinit ovat tärkeitä äkillisten muutosten aiheuttaessa haastetta.  Kuvallisia ohjeita hyödyn- netään ja selkeytetyt työtehtävälistat ovat käy- tännöllisiä.   

Työpaikkojen löytäminen on ollut haastavaa osin pandemian aiheuttamien työllistämisvaikeuksien ja osin ennakkoluulojen vuoksi. Suurimmiksi haas- teiksi Pellinen mainitsee vanhanaikaiset asenteet ja olettamukset. Kun ymmärrettäisiin mitä on ke-

hitysvammaisuus ja täsmätyökykyisyys, oltaisiin jo pitkällä.  

Työn hyvät hetket löytyvät siitä, kun asiakas ja työ kohtaavat, ja kun näkee asiakkaan onnistumisen tunteen. Jokainen asiakastapaaminen on mieluisa. On palkitsevaa tehdä työtä heidän unelmiensa eteen ja olla ponnahduslauta työelämään.  

Teksti:

Minna Ollila

Kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva: Pixabay