Kuntoutuksen ohjaaja 1/2022 | Page 17

16

Oma Väylä -kuntoutus

Haastattelin Keminmaalla asuvaa Kirsi Kinnusta, joka toimii Coronarian Oma Väylä -kuntoutuksen palvelupäällikkönä. Koulutukseltaan hän on psyki- atrinen sairaanhoitaja ja psykoterapeutti. Hän vas- taa siitä, että kuntoutusta toteutetaan palveluku- vauksen mukaisesti, sekä siitä, että ICF huomi-

oidaan. Hän myös tekee kehitystyötä, rekrytoi tar- vittaessa uusia työntekijöitä yhdessä rekrytointi- tiimin kanssa, ja huolehtii markkinoinnista.

Mitä Oma Väylä -kuntoutus tarkoittaa?

 

Oma väylä -kuntoutus on neuropsykiatrista har- kinnanvaraista kuntoutusta, joka on tarkoitettu 16-29-vuotiaille nuorille, joilta löytyy autismin- kirjon häiriö tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö. Kuntoutuksessa on sekä yksilö- että ryhmä- tapaamisia, joissa jälkimmäisissä saa vertaistukea. Yhdessä nuoren kanssa sovitaan kuntoutuksen ta- voitteet. Niitä voivat olla esimerkiksi arjen hallin- nan, opiskelu- ja työelämävalmiuksien tukeminen, sekä sosiaalisten taitojen, tunteiden hallinnan, toiminnanohjauksen ja ajanhallinnan harjoittelu.

Miten siihen hakeudutaan?

 

Oma väylä -kuntoutukseen haetaan Kelan kautta, täyttämällä kuntoutushakemus KU132. Sen liit- teeksi tarvitsee B-lääkärinlausunnon, jonka voi saada esimerkiksi hoitavalta lääkäriltä. Kuntoutus kestää yhden vuoden, minkä aikana on 27 yksilö- tapaamista, 10 ryhmätapaamista, 1-2 läheisten tapaamista sekä vuoden jälkeen 1-3 seurantata- paamista.

 Kenelle Oma väylä -kuntoutus ei sovellu?

 

Oma väylä -kuntoutus ei sovi nuorelle, jos hänellä on akuutti tai hoitamaton päihdeongelma. Psyyk- kisen tasapainon pitää olla riittävä. Jos nuori saa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, hän ei voi saa- da samanaikaisesti Oma väylä -kuntoutusta.

Onko kuntoutusta järjestetty jo pitkän aikaa, ja kuinka suosittu kuntoutusmuoto se on?

 

Oma väylä -kuntoutusta on järjestetty maalis- kuusta 2021 alkaen, ja se kehittyy palveluna jat- kuvasti. Sen suosio on yllättänyt kaikki, niin pal- veluntarjoajat kuin Kelankin. Alunperin Oma väy- lä -kuntoutuksen piti olla kolme vuotta kestävää, mutta sitä lyhennettiin, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus saada sitä. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä Oma väylä -kuntoutuksen tuomaan apuun.

 

Missä vaiheessa Oma väylä -kuntoutus on parhainta?

Nivelvaiheiden aikana, kuten tähdätessä tai siirty- essä opiskeluun tai työelämään, voi Oma väylä -kuntoutus tulla kyseeseen. Oikea-aikaisuus pitää kuitenkin tarkkaan arvioida, eli onko nuorella sel- lainen vaihe elämässä, jossa aloitetaan tai lopete- taan esimerkiksi opiskelut ja kehitetään valmiuk- sia siihen. Kuntoutukseen voi myös hakeutua muussa elämänvaiheessa.

 

Mitä Oma väylä -kuntoutuksen jälkeen, jos kun- toutumistarvetta vielä olisi?

 

NUOTTI-valmennukseen voi hakeutua, myös siel- tä tulee Oma väylä -kuntoutukseen nuoria. Yksi vaihtoehto voi myös olla TEAK eli työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus. Tärkeintä on, että tuen tarpeeseen vastataan, esimerkiksi TE-

toimiston palveluiden tai hoitavan tahon kautta. Ideaalihan olisi, että nuori pääsee Oma väylä -kun-

toutuksen jälkeen opiskelemaan tai töihin.

Teksti:

Mari Piippo

Kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva:

Kirsi Kinnunen

Kuva: Kirsi Kinnunen, Coronaria Kuntoutus