Vuorovaikutus
Vuorovaikutus
Vuorovaikutukseen liittyvässä keskustelussa käyttäjien kokemuksista nousivat esille seuraavat alaluokat : kieli , vuorovaikutukseen liittyvät kyvyt sekä keskustelukokemus .
Koettiin , että botin kanssa tulee keskustella tarkoin harkitulla asiakielellä ja kysymyksenasettelulla . Monet käyttäjät toivat esille , että botilla tulisi olla laajempi sanavarasto sekä omassa ilmaisussa että ymmärtämiseen liittyen . Chatbot asiakielisyys koettiin selkeänä ja luonnollisena botin saavutettavuuden kannalta , toisaalta eräs kuntoutuja kuvasi botin käyttämää kieltä teennäiseksi .
Botilta toivottiin tietynlaisia vuorovaikutukseen liittyviä kykyjä . Kuntoutujat toivat monesti esille , että chatbotin tulisi ymmärtää paremmin . Koettiin , että chatbot ei ymmärrä vaan lähinnä arvaa , mitä käyttäjä tarkoittaa . Ymmärtämättömyys kuvattiin turhauttavana :
F1 “ joo , no tää oli itse asiassa aika turhauttava nytten , jos olis parempi botti , ni ehkä sitten ”
Kuntoutuja koki hyvänä , kun chatbot kertoi , mikäli ei ymmärrä kysymystä ja pyysi tarkentamaan . Koettiin , että botin olisi hyvä olla selkeä , ytimekäs ja täsmällinen vuorovaikuttaja :
F4 “ Niin mahdollisimman lyhyesti ja ytimekkäästi vastaus , että nyt ei ole semmoista turhaa kirjoittelua , että tavallaan se mitä sä kysyit , niin se hukkuu siihen . Ja jäät miettimään , niin mitä sitä nyt sitten tarkoittikaan . Selkeästi vastataan myöskin kysymykseen .”
Osan mielestä tekstiä ei ollut liikaa vaan mielenkiinto säilyi , kun taas osa toivoi lyhyempiä ja täsmällisempiä vastauksia . Liika tieto saatettiin kokea kuormittavaksi . Toisaalta botilta toivottiin suoria vastauksia esitettyyn kysymykseen , ilman ulkopuoliselle nettisivulle ohjaavaa linkkiä , sillä oikean tiedon löytäminen internetistä koettiin haastavaksi . Eräs kuntoutuja puolestaan toivoi , että vastaus olisi lyhyt , minkä jälkeen tarkentavaa tietoa voisi saada linkin takaa .
Kuntoutujilla heräsi moninaisia keskustelukokemuksia . Osa kertoi , että kokemus keskustelusta tekoälyn kanssa oli niin uusi , että se ei ollut ollenkaan luontevaa :
F2 “ Miust se on aika sillai jännää !”
Toiset ei kokenut chatbottia inhimilliseksi , kun toiset taas toivat esille , että joskus chatbottien kanssa keskusteltaessa , ei edes huomaa puhuvansa tekoälyn kanssa . Osan oli vaikea hahmottaa , kenen kanssa on oikein tekemisissä :
F2 “ Nii luulee , että siellä on Liisa , mutta siellä onkin digi …”
Vuorovaikutus koettiin ystävälliseksi ja rauhalliseksi , vastaukseen ja nappeihin pystyi tutustumaan rauhassa ja jatkamaan keskustelua , kun oli itse valmis . Toiset saivat vastauksen kysymykseensä , kun toiset olivat turhautuneita vääristä vastauksista ja botin pyynnöistä lyhentää ja yksinkertaistaa kysymystä .
5 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut