Kuntoutujien kokemuksia chatbotin käytöstä Elokuu 2023 | Page 5

Käytettävyys

Kuntoutujien kokemuksia chatbotin käytöstä

Tässä kappaleessa on tiivistetty fokusryhmähaastatteluiden tulokset . Haastattelun kuusi pääteemaa olivat käytettävyys , vuorovaikutus , luotettavuus , käytön hyödyt ja esteet sekä kehittämisehdotukset . Tekstiin on poimittu suoria lainauksia havainnollistamaan kuntoutujien kokemuksia chatbot pilotoinnista . Lyhenne F ja numero kuvaa fokushaastatteluryhmää .

Käytettävyys

Kysyttäessä chatbotin käytettävyydestä osallistujat jakoivat kokemuksia , jotka voitiin jakaa alaluokkiin teknologian tekninen käyttö sekä chatbotin kanssa keskustelu . Teknisellä käytöllä tarkoitettiin sekä laitteiden että sovelluksen käyttöä .
Monet osallistujat kokivat botin teknisen käytön helpoksi , vaikka osan mielestä pöytäkoneella chatbottia olisi ollut helpompi käyttää verrattuna älypuhelimeen tai tablettiin . Pöytäkone oli käyttäjille tutumpi , sitä käyttäessä chat-ikkunaan on helpompi kirjoittaa ja käyttäjä koki , että nettisivu toimii pöytäkoneella oikein :
F4 “ Viime aikoina läppärillä , mutta sitä ennen vaan pöytätietokoneella . Mä en kännykällä rupeaa kokeilemaan . Muutenkin tykkään , että nettisivut toimii oikealla tavalla , että kun kuitenkin ne on kännykässä , niin ne ei ole ihan sama asia . Niin sitten mä meen , avaan sen koneen ja meen nettiin ja käytän sieltä . Myöskin siksi , että siellä voi käyttää kymmensormijärjestelmää , niin tulee se teksti kirjoitettua .”
Itse chatbotin tekninen käyttö koettiin yksinkertaisena jo olemassa olevilla tietoteknisillä perustaidoilla , vaikkakin monilla oli vain vähän kokemusta chatbottien käytöstä . Eräs käyttäjä oli yllättynyt käytön helppoudesta :
Kuntoutujien kokemusten mukaan napit pääosin helpottivat keskustelua , toimivat hyvin ja niiden kautta sai haluamaansa tietoa . Kuntoutujat kokivat myös , että napit auttoivat hahmottamaan , millaisesta informaatiosta käyttäjä voisi olla kiinnostunut ja johdattelivat , mikäli käyttäjä ei itse osannut muodostaa kysymystä . Näin chatbot hyödytti käyttäjää , jollea aihe on vielä vieras . Avoimet kysymykset jakoivat mielipiteitä , eräs kuntoutuja koki , että chatbot ei pystynyt vastaamaan avoimiin kysymyksiin oikein :
F3 “ No mä koin , että se oli aika helppoa . Kun siinä oli ne vaihtoehdot ( napit ), että mitä asia koskee , niin lähtee siinä purkamaan tavallaan pilkkomaan asiaa pienemmäksi . Mutta sitten kun kirjoitti ihan oman kysymyksen , niin sittenhän se ei osannut siihen just vastata , eikä osannut ohjata eteenpäin . Ja aikaisemminkin on sen verran kokemusta , että ei se ole ohjannut tai osannut sitten vastata just siihen asiaan tai kysymykseen .”
Osa koki , että sisältöä oli paljon ja niiden läpikäyminen vei liikaa aikaa , mikä koettiin kuormittavana . Myös botin kykyjä ja toimintalogiikkaa saattoi olla vaikea hahmottaa .
F1 ” Mulla oli käsitys , että se olisi vaikeampaa , mutta se oli sillai yksinkertainen , et ei tarvii olla mikään tietokoneinsinööri , että se onnistuu .”
Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut 4