Kouluympäristö kulttuuri-identiteetin rakentajana
Mikä on kulttuuri-identiteetti ja miten se muotoutuu? Miten opetus voi vahvistaa tai heikentää kulttuuri-identiteettiä? Artikkelissa selvennämme kulttuuri-identiteetin määrittelyä sekä pohdimme sen vaikutusta kouluympäristössä ja opetuksessa.
Kulti/ 2017 8
Tiia-Riina Sipilä
ja
Milka Koskenkorva
teksti
Kouluympäristö
kulttuuri-identiteetin rakentajana
Oma uskontomme, etnisyytemme, rotumme, kielemme ja ennen kaikkea kansallinen kulttuurimme rakentaa meidän jokaisen kulttuurista identiteettiämme. Identiteetti ei synny meidän tietoisuudessamme vaan pikemminkin muotoutuu aikaa myöten tiedostamattomissa prosesseissa (Hall 1999 19,39.) Kulttuurinen identiteetti rakentuu siis joka päiväisessä elämässämme ilman että tiedostamme sen olemassa oloa erityisemmin. Etenkin kouluympäristön vaikutus kulttuuriseen identiteettiimme on oletettavasti erittäin suuri, johtuen siitä, että vietämme suuren osan elämästämme kouluympäristössä ja opetuksen vaikutuksen alaisena. Onkin erityisen tärkeää, että kasvatuksenammattilaiset ymmärtävät kulttuuri-identiteetin merkityksen roolin kasvatuksessa ja kehityksessä.
Kulttuurisessa identiteetissä on kyse niin historiasta kuin myös tulevaisuudesta. Stuart Hallin (1999, 227) mukaan kulttuuriset identiteetit heijastavat erilaisia historiallisia kulttuurisia normeja ja kokemuksia, jotka saavat ihmiset kokemaan itsensä yhtenäiseksi kansaksi. Toisessa mielessä kulttuurinen identiteetti kuuluu erittäin olennaisesti myös tulevaisuuteen kuin menneisyyteenkin (Hall 1999, 224.) Kulttuurinen identiteetti muotoutuu ja muuntuu siis jatkuvasti elämässämme, eikä vain ja ainoastaan kiinnity omaan historiaamme.