Vanhatapio kirjoittaa vanhempien tietämättömyydestä tai ymmärtämättömyydestä poikien kuvataidetta kohtaan. Hänen mukaansa vanhempien oman taidekäsityksen ollessa hyvin perinteiseen ja realistiseen tyyliin nojaava ja auringonlaskumaisema-maalauksia ihannoiva, poikien dynaamisia ja toiminnallisia taideteoksia ei pidetä” oikeana” taiteena.( Vanhatapio, 131-132).
Minua kuulemma kasvatettiin kieroon, kun en innostunut koneista ja muusta sen sellaisesta.””
Pian kuvataidekasvatuksen maisteriksi Lapin yliopistosta valmistuva Niko Uusi-Simola on Vanhatapion väitöstutkimuksen kanssa tässä asiassa eri mieltä. Uusi-Simola on saanut paljon kannustusta taideharrastukseensa niin kotona ymmärtävien vanhempien osalta kuin koulussa usean eri ammattitaitoisen opettajan toimesta. Uusi-Simolan kohdalle on osunut useampi opettaja, joka on osannut kannustaa jokaista oppilasta omissa kiinnostuksenkohteissaan.
-” Alakoulussa minua opetti yksi miesopettaja, jota kiinnosti niin kuvis kuin urheilukin. Välillä hän jakoi oppilasryhmän niin, että kuviksesta kiinnostuneet saivat jäädä tekemään kuvisjuttuja, kun muu porukka meni pelaamaan jalkapalloa” sanoo Uusi-Simola.
Koulussa kuvataiteen oppimisesta tehtiin hänelle mielekästä vastaamalla hänen omaa kehitystasoaan.-” Minulle asetettiin henkilökohtaisia vaatimuksia, jotta voisin ylittää itseni” Uusi-Simola muistelee tyytyväisenä.
Vaikka Niko Uusi-Simolan perheessä on aina kannustettu kaikkia kolmea lasta omien kiinnostuksen kohteiden harrastamiseen, hänen kauemmat sukulaiset ovat vähätelleet Uusi-Simolan kuvataideharrastusta lapsena sekä nyt hänen uravalintaansa.” Minua kuulemma kasvatettiin kieroon, kun en innostunut koneista ja muusta sen sellaisesta.”
Länsimaiselle kulttuurille tyypillinen stereotypia onkin, että ollaankseen mies on oltava kiinnostunut tekniikasta( Vanhatapio, 130-131). Tulevassa työssään Uusi-Simola aikoo laittaa hyvän kiertämään ja huolehtia siitä että niin tytöt kuin pojatkin saavat häneltä tasapuolisesti kannustusta kuvataidetunneilla ja tasavertaista kohtelua oppilaina.
Lähteet: Järvinen, Liisa. 2010. Hyvä itsetunto. Helsinki: Werner Söderström Osakeyhtiö. Vanhatapio, Tuula. 2010. Poikavoimaa kuvataideharrastukseen- Pohjoinen näkökulma poikien ja lasten vanhempien näkemyksiin kuvataideharrastuksesta ja kuvataideopetuksesta. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
19