Lahjakkaat oppilaat opetuksessa
Lahjakkaat oppilaat harvoin saavuttavat koulussa potentiaalisen huippunsa. Tavallinen luokkaopetus ei suosi lahjakkaita oppilaita. Opetuksen puitteet rajaavat opettajien mahdollisuuksia huomioida lahjakkaita oppilaita, vaikka opettajan toiminta on lahjakkaiden opetuksessa ratkaisevaa. Pienikin ymmärrys ja kannustus voi joskus olla riittävä tapa tukea heidän oppimistaan.
Gardner on sitä mieltä, että lahjakkaita voi opettaa saman ohjelman mukaisesti kuin muitakin, kunhan opettajat selvittävät lahjakkaiden kyvyt ja sen jälkeen etsivät parhaat keinot tukea ja kehittää lapsia. Gardner kuitenkin huomauttaa, että on tärkeää huomioida lahjakkuustyyppien erillisyys, sillä on kasvatuksellisesti merkityksellistä, ettei yhdellä osa-alueella lahjakas ole välttämättä lahjakas kaikilla osa-alueilla. Esimerkiksi lapset, jotka ovat hyvin lahjakkaita jollain osa-alueella, saattavat olla hyvin eritahtisia älyllisesti. (Laine 2012)
Yksi tapa ottaa lahjakkaat oppilaat opetuksessa huomioon, on rikastamalla heidän opetustaan. Rikastamisella lahjakkaille oppilaille voidaan antaa enemmän haasteita ja mahdollisuuksia syvempään oppimiseen hänen lahjakkuuden alueellaan – sillä edellytyksellä tietysti, että lahjakkuuden alue on tunnistettu. Käytännössä rikastaminen voi tarkoittaa resurssiopetusta, kerhotoimintaa, lisäyksiä normaaliin opetussuunnitelmaan tai sisältösuuntautunutta
rikastamista. Tärkeää on tehdä systemaattiset suunnitelmat jokaiselle lahjakkaalle oppilaalle erikseen. Sisältösuuntautunut rikastaminen tarkoittaa oppisisältöjen rikastamista syventämällä tai laajentamalla niitä esimerkiksi erityisten kurssien avulla. Oppilaille voidaan tarjota mahdollisuus suorittaa ylempien tasojen kursseja aiemmin, esimerkiksi lukiokursseja perusopetuksen aikana. Sisällön rikastamisen ongelmana on kuitekin usein ylimääräisten opintojen irrallisuus muusta opetussuunnitelmasta. (Laine 2012, 30; Schiever & June Maker 2003, 164)
Erityislahjakkuuden huomioimisessa tulee myös ottaa huomioon lapsen kokonaiskehityksen tasapainon tukeminen (Laine 2012; Tamminen 2000, 233.) Lahjakkailla lapsilla on mahdollisuus hyvään menestymiseen koulussa, mutta heiltäkään ei kuitenkaan saa vaatia liikaa, jotta vältetään mahdolliset menestymispaineet tai toisaalta alisuoriutuminen. Avarakatseisen ja lahjakkuutta arvostavan opettajan merkitys on ratkaiseva koulun suhtautumisessa lahjakkuuteen. (Laine 2012)
Tästä lehdestä löytyy poimintoja uudesta OPS:sta; miten tukea oppilaita, joilla on oppimisvaikeuksia. Siellä esitellään mm. kolmiportaisen tuen mallia. Löytyykö siitä sinun mielestäsi välineitä kohdata akateemisesti lahjakkaita lapsia opetuksessa?
Lähteet:
Betts, G.T. & Neihart, M. 1988. Profiles of the Gifted and Talented. Gifted Child Quarterly 32 (2).
Helsingin Sanomat 28.05.2015
Karjalainen, S., Sukanen, S. 2016. Akateeminen lahjakkuus – Haaste ja mahdollisuus. Opinnäytetyö. Tampereen ammattikorkeakoulu.
Károlyi, C. von, Ramos-Ford, V. & Gardner, H. 2003. Multiple Intelligences: A Perspective on Giftedness. Teoksessa Colangelo, N & Davis, G. A. Handbook of gifted education. 3rd edition. Boston: Allyn and Bacon.
Korhonen, M. 2016. Herää, koulu! Helsinki: Into Kustannus Oy.
Koski, E. 2015. ”Yhtälailla lahjakkaat oppilaat tarvis sitä opettajaa siinä.” Luokanopettajien käsityksiä lahjakkaista oppilaista ja lahjakkaiden oppilaiden opettamisesta. Kasvatustieteen pro gradu-tutkielma. Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos.
Laine, M. 2012. Älyllisesti lahjakkaiden oppilaiden kokemukset peruskoulussa saadusta tuesta. Pro gradu-tutkielma. Turun yliopiston opettajankoulutuslaitos.
Lehtonen, H. 1994. Lahjakas oppilas koulussa. Hämeenlinnan normaalikoulun julkaisuja nro 3. Tampere: Tampereen yliopiston jäljennepalvelu.
Opettaja-lehti. 29/2015.
Opetushallitus 2015. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014: Määräykset ja ohjeet 2014:96. Tampere: Juvenes Print - Suomen Yliopistopaino Oy
Schiever, S. W. & June Maker, C. 2003. New Directions in Enrichment and Acceleration. Teoksessa Colangelo, N & Davis, G. A. Handbook of gifted education. 3rd edition. Boston: Allyn and Bacon.
Tamminen, T. 2000. Lahjakas lapsi. Teoksessa E. Räsänen, I. Moilanen, T. Tamminen & F. Almqvist (toim.) Lasten- ja nuorisopsykiatria. Kustannus Oy Duodecim. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino OY.
Uusikylä, K. 1994. Lahjakkaiden kasvatus. Opetus 2000. Juva: WSOY.