üretim ilişkilerini tepetaklak edecek , eski egemen sınıfın yıkılmasına ve yeni bir iktidarın yükselmesine sebep olacaktır . ( Cornforth ) Matrix filmlerinde bu teori , insan-makine çatışmasının iki veçhesini gösterecek şekilde işlenmiştir . Teorinin , ne şekilde kullanıldığından kaynaklı problemlere ileride değinilecek olmakla beraber bu aşamalar :
1- Makine hegemonyasına karşı insan savaşımını gösteren ilk üç film 2- Robot toplumunun insan hegemonyasını parçalayarak gerçekleştirdiği devrimi anlatan Animatrix ’ in İkinci Rönesans Bölüm 1 ve 2 kısımları olarak sınıflandırılabilir .
İlk üç film özelinde düşünüldüğünde ; insan-makine çatışması , rahatlıkla burjuvazi-proletarya zıtlığı olarak okunmaya müsaittir . Zira İnsan-Makine antagonizminde de ( Marksist literatürün burjuvazi-proletarya ikiliğinde tahlil ettiği gibi ) insan / işçi , makine / patron tarafından sömürülmektedir . Kurguda kilit rol oynayan “ insan tarlaları ” motifinin , kent çeperlerinde serpilen gecekondular içinde yaşayarak ancak hayatta kalacakları bir “ asgari ücret ” karşılığı fabrikaya / ofise yani “ Şantiye ” ye koşulan işçiler olduğu varsayılabilir . Bu düzlemde Makine ’ nin hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu “ vücut enerjisi ” nin esasında patronun ihtiyacı olan “ zihinsel ya da fiziksel emek ” e karşılık geldiği anlaşılacaktır .
Eğer Matrix ’ te sınıfsal bir çatışma teması olduğu varsayımı kabul edilirse ; Zion halkının , Gramsci ’ nin imlediği anlamda sınıf bilinci kazanmış işçiler olduğu yorumu yapılabilir . Zira onlar Makine / Patron tahakkümüne ayak uydurmamış -zihni yazılımı kabul etmeyen- iktidarın kontrolünden çıkmış insanlardır . Sistem için tehdit arz ettikleri için -Animatrix ’ in Kid ’ s Story ile Beyond bölümünde olduğu gibi- polis gücü tarafından yakalanıp etkisiz hale getirilmeye çalışılırlar . Bunun kapitalist sistemdeki karşılığı Gezi Parkı olaylarında gördüğümüz türden orantısız şiddet kullanımı , göz korkutma / yıldırma eylemleridir .
Bununla beraber üçlemenin , yaydığı bu eleştirel rayihaya rağmen gerçekte sistemi ne kadar iğnelediği tartışmalıdır . Konunun daha iyi anlaşılması için serinin çatışma motifini nasıl yoğurduğu üzerine odaklanmak istiyorum . Bilindiği üzere Neo , Zion ’ un mutlak yok oluşunu engellemek için Trinity ( Carrie-Anne Moss ) ile birlikte Makine Şehri ’ ne gider ve orada Makine liderine , bozulmasına sebep olduğu Ajan Smith ( Hugo Weaving ) programını , Zion ’ a yapılan saldırının sonlanması koşuluyla durdurabileceğini söyler . Zira Smith kontrolden çıkmıştır ve Makine Şehri ’ nde de yayılmaya başlayabilir . Onun akabinde ikili bir çeşit anlaşmaya varır ; Neo , hatalı Matrix ’ e bağlanır , Smith ’ le olan mücadelesini
47