KUVA : SUOMEN PELASTUSNEUVONTA OY KUVA : SUOMEN PELASTUSNEUVONTA OY
” Nykyisin ladattavia akkuja on hyvinkin monenlaisissa sähkö- ja elektroniikkalaitteissa . Akkujen lataamisessa tulisi noudattaa valmistajan ohjeita ja käyttää vain oikeanlaisia latureita ”, korostaa Lehto .
” On myös pohdittava , missä akkuja voidaan ladata . Ei ainakaan poistumisteiden varrella , kuten asunnon eteisessä , vaan tilassa , jossa lataus tapahtuu valvotusti . Lähettyvillä ei myöskään saisi olla palavia materiaaleja , joista voisi aiheutua välillisiä paloja .”
Varsinkin litium-akkujen palot ovat hankalasti sammutettavia .
” Akkupalo ei ole helposti tukahdutettavissa sammutuspeitteellä , koska palossa itsessään muodostuu kemiallisesti tulipalon tarvitsemaa happea . Peittäminen voi kuitenkin hidastaa paloa ainakin sen verran , että asukkaat ehtivät ulos huoneistosta ”, Lehto toteaa .
Myöskään käsisammuttimet eivät välttämättä tehoa akkupaloihin , mutta niillä pystyy kuitenkin sammuttamaan välillisiä paloja akun ympäriltä .
” Akkujen käyttö yleistyy , mutta onneksi niiden riskejä ymmärretään entistä paremmin .”
Sen sijaan yksi ongelma on , että monissa kiinteistöissä ja huoneistoissa ei vieläkään ole lain edellyttämiä toimintakunnossa olevia palovaroittimia . Ne auttaisivat asukasta reagoimaan kaikenlaisiin palotilanteisiin .
” Lisäksi palovaroittimien huoltoa ja ylläpitoa laiminlyödään . Monien tulipalojen jälkeen on todettu , että varoitin ei ollut toiminut , koska esimerkiksi sen paristo oli kulunut loppuun ”, ihmettelee Lehto .
Myös iältään vanhat palovaroittimet voivat jossakin vaiheessa tulla epäluotettaviksi , joten sellaiset kannattaa vaihtaa uudempiin . Ikä vaikuttaa eri tavoin varoittimen herkkyyteen ja siten toiminta-aikaan .
” Parhaillaan on vireillä lakimuutos , jolla vastuu palovaroittimien ylläpidosta siirretään vahvemmin taloyhtiöille , mutta edelleen jokaiselle asukkaalle jää huolehtimisvelvollisuus . Lakiuudistus olisi näillä näkymin tulossa voimaan vuoden 2026 alussa ”, Lehto mainitsee .
Väestönsuojat kuntoon Uusissa rakennuksissa on yhä enemmän automaattista savunpoistoa ja muuta uudenlaista tekniikkaa .
” Kiinteistöturvallisuus onkin yleisesti ottaen parantunut vuosien mittaan ”, kertoo Suomen Pelastusneuvonta Oy : n turvallisuusasiantuntija Hannu Kangastie .
Nykyisin kiinteistöturvallisuuteen kiinnitetään hänen mukaansa entistä tiiviimmin huomiota . Myös valvonta ja lainsäädäntö ovat ajan myötä kehittyneet .
” Vaikkapa väestönsuojiin ja pelastussuunitelmiin on kiinteistössä herännyt uutta mielenkiintoa Euroopassa riehuvan sodan takia . Suojat halutaan taas käyttökuntoon .”
” Aiemmin väestönsuojeluasioita ei ehkä monissa kiinteistöissä ole pohdittu paljonkaan , mutta nyt pohditaan ”, Kangastie arvioi .
Vaikka väestönsuojia olisi kiinteistöissä laiminlyöty , suojat yleensä saadaan valmiuteen pienillä korjauksilla .
” Joskus ehkä tarvitaan uusia puhaltimia tai muita varaosia , mutta väestönsuojien tekniikka on suhteellisen yksinkertaista ”, vakuuttaa Kangastie .
”
Keittiöistä syttyvät palot aiheuttavat lähes kolmasosan kaikista asuinrakennuspaloista .
Lain mukaan väestönsuoja on saatava tarvittaessa käyttöön 72 tunnissa , vaikka siitä olisi tehty harrastetila tai kellarivarasto verkkokomeroineen – kuten monessa kiinteistössä onkin ollut asianlaita .
2 / 2023 kita 41