KIINTEISTÖT TURVALLISEMMIKSI
TEKSTI : ARI MONONEN KUVA : SHUTTERSTOCK
Taloyhtiöillä on paljon vastuuta kiinteistön asukkaiden ja jopa ohikulkijoiden turvallisuudesta . Muuttuva lainsäädäntö lisää vastuita entisestään , ja uudenlaiset riskitkin tuovat omat haasteensa . Kiristyvä kansainvälinen tilanne on monissa kiinteistöissä lisännyt mielenkiintoa väestönsuojien tarkastamiseen ja kunnostamiseen .
PALOTURVALLISUUS ON keskeinen osa kiinteistöturvallisuutta .
” Vuosittain Suomen asunnoissa sattuu esimerkiksi 800 – 1 000 keittiöliesistä aiheutunutta tulipaloa . Valvomaton ruoanlaitto on suurin yksittäinen syy kodeissa syttyviin tulipaloihin ”, kertoo paloturvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry : stä ( SPEK ).
Monesti liedet unohtuvat päälle käytön jälkeen , jolloin ne saattavat korventaa ja sytyttää vaikkapa lähistöllä olevia papereita . Toisaalta lapset tai eläimet saattavat epähuomiossa kääntää liesikytkimiä .
” Liesissä on eroja , ja saatavissa on erilaisia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia ja laitteita , kuten induktioliesiä tai yksinkertaisimmillaan lapsilukkoja ja liesivahteja ”, Lehto muistuttaa .
” Syttyviä materiaaleja ei ylipäätään pitäisi säilyttää lieden välittömässä läheisyydessä . Pienilläkin asioilla voidaan vaikuttaa liesien ja kotien paloturvallisuuteen .”
Keittiöistä syttyvät palot aiheuttavat lähes kolmasosan kaikista asuinrakennuspaloista . Yleensä asunnon palovaroitinta ei kuitenkaan suositella asennettavaksi keittiöön , koska tavallinenkin ruoanlaitto saattaisi helposti aiheuttaa vääriä hälytyksiä .
” Varoitin tunnistaa palon hyvin riittävältä läheisyydeltä , keittiön ulkopuoleltakin .”
Akkujen lataaminen voi lisätä paloriskiä Viime aikoina yhä yleisemmäksi kiinteistöjen paloriskiksi ovat nousseet myös sähkölaitteiden akut , jotka esimerkiksi latauksen aikana saattavat ylikuumentua ja syttyä palamaan .
40 kita 2 / 2023