KITA 1+2/2017 | Page 10

KUVAT : VALLOX OY
Ilmanvaihtokone sijaitsee hyvin usein kylpyhuoneessa esimerkiksi pesutornin päällä , mutta se voidaan sijoittaa myös esimerkiksi huollon helpottamiseksi erilliseen tekniikkakomeroon , jonne pääsee suoraan rappukäytävästä eikä asukkaita tarvitse häiritä huoltotoimenpiteillä .
Vanhemmassa rakennuskannassa soikin sitten synkempi virsi . Suomessa on yli miljoona painovoimaisella tai koneellisella poistolla varustettua kerrostaloasuntoa – ja riskinä on , että energiansäästöä haetaan sisäilman laadun kustannuksella , kun on remontin aika .
” Jos ulkovaippaa tiivistetään , vaikka uusilla ikkunoilla , niin ilmanvaihtojärjestelmän riittävyys tulee samassa yhteydessä tarkistaa .”

Vanhanaikainen ilmanvaihto on rakennuksen suurin energian kuluttaja .
Lämpö talteen Asuntokohtainen tulo / poisto-ilmanvaihto poistaa monia vanhan ilmanvaihtojärjestelmän ongelmia : esimerkiksi vedon tunne ja porraskäytävän kautta leviävät hajut ovat pian historiaa . ” Vanhanaikainen ilmanvaihto on rakennuksen suurin energian kuluttaja , joten poistoilman lämmön talteenotto on järkevää ”, toteaa Aaltonen .
Julkisen rakentamisen puolella on vaarana , että järjestelmistä tulee niin suuria ja monimutkaisia , että niiden oikea käyttö ja myöhempi ylläpito voi osoittautua hankalaksi . On varsin epätodennäköistä , että satunnaisesti vaihtuva huoltomies tuntee järjestelmän kokonaisuutena . ” Etukäteen pitäisi myös miettiä , onko automatiikka toimintakuntoinen vielä vuosien päästä ja miten sitä päivitetään ”, Aaltonen huomauttaa . ” Tekniikka menee hurjaa vauhtia eteenpäin ja on riski , että jotkut järjestelmät saattavat jäädä vaille tukea . Pienemmät yksiköt – tila- tai vyöhykekohtaiset – on yleensä helpompi hallita kokonaisuutena . Energiankulutuksen kannalta oleellinen tarpeenmukainen säätö on tilakohtaisella ilmanvaihdolla myös helpompi toteuttaa ja tilojen käyttötarkoituksen muuttumisiin pystytään paremmin sopeutumaan .”
Aivojen käyttö sallittu Alalla tiedetään hyvin , että suuri ongelma ilmanvaihdon osalta on valitettavan usein käyttäjä . Jos energiansäästön nimissä ilmanvaihto pysäytetään kokonaan vaikkapa illoiksi ja viikonlopuiksi , sisäilmaongelmat kyllä pian antavat vihiä itsestään .
Tilannetta hankaloittaa myös rakennusviranomaisten vaihteleva toiminta eri paikkakunnilla . Varsinkin saneerauspuolella tiukka tai jopa ” omaperäinen ” määräysten tulkinta saattaa kokonaan estää ilmanvaihdon parantamisen .
” Rakennuksessa joudutaan sitten jatkossakin elämään vanhan järjestelmän kanssa , joka ei täytä mitään nykypäivän vaatimuksia ”, Aaltonen harmittelee .
10 kita 1 – 2 / 2017