Vallox valmistaa ilmanvaihtolaitteita ja niiden oheistarvikkeita pääasiassa asumiseen. Valloxin laitteita voi myös ohjata sisäilman laadun perusteella ja tehokas lämmön talteenotto on tänä päivänä jo” itsestäänselvyys”, toteaa Aaltonen. Tulevaisuusnäkymien osalta hän katsoo, että sisäilman puhtaudesta ollaan yhä kiinnostuneempia. Kehityksen draivereina ovat mm. erilaisten allergioiden lisääntyminen ja ulkoilman laadun heikentyminen monin paikoin.
” Erityisesti pienhiukkasista ollaan yhä tietoisempia, joten tuloilman suodatuksen merkitys lisääntyy. Tämä on yksi syy, miksi painovoimaisia ilmanvaihtojärjestelmiä pitää ryhtyä saneeraamaan”, hän huomauttaa.
Kaikessa rauhassa.
Isommat koneet ja kanavat? Lisäksi ilmanvaihtojärjestelmien energiankulutuksesta tullaan edelleen nipistämään.” Koneissakin on vielä kehittämisen varaa, mutta esimerkiksi puhaltimien sähkönkulutuksen pienentäminen edellyttää laitteiden koon kasvattamista ja kanavien suurentamista”, Aaltonen toteaa.” Rakentajien pitää vain hyväksyä tämä muutos.” Suurin energiansäästöpotentiaali on – lämmön talteenoton lisäksi – ilmanvaihdon tarpeenmukaisessa säädössä. Aaltonen pohtii, että turha ilmanvaihto on toki turhaa – mutta toisaalta sisäilman laatua ei saa huonontaa energiansäästön varjolla.
” Ilmanlaatuanturien käyttö yleistyy ja niiden hintataso on käytön lisääntymisen myötä laskenut ja tulee todennäköisesti laskemaan edelleen. Kaikenlainen etäseuranta tulee lisääntymään.”
Ongelma, probleema, häikkä ja haaste Myyntijohtaja Teemu Kuusinen Enerventistä muistuttaa, että sisäilmastoon kuuluu paljon eri tekijöitä, kuten lämpötila, ilmankosteus, hiilidioksiditaso ja ääniympäristö. Hyvällä sisä ilmastolla on suuri merkitys hyvinvointimme kannalta, sillä vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa kotona, työpaikalla tai koulussa. Mutta nykyisessä keskustelussa moni asia mättää:
” Aihepiiriä lähestytään etupäässä ongelmakohtia listaamalla, ikään kuin negatiivisen kautta. Debattiin voisi toivoa kokonaisvaltaisempaa näkemystä”, Kuusinen toteaa.
Paljon positiivista on kuitenkin tapahtunut. Nyt tiedostetaan jo aika hyvin, että hyvä sisäilmasto on terveellinen sekä talon rakenteiden, että käyttäjien kannalta – se ei esimerkiksi ole liian kuiva eikä liian kostea. Teknologian kehitys on ollut vahvaa:
” Nyt sisäilman laatu varmistetaan integroitujen järjestelmien avulla, jotka voivat toisaalta kuivata, toisaalta kostuttaa ilmaa – ja vastaavasti kuumentaa tai viilentää”, Kuusinen kuvailee.
1 – 2 / 2017 kita 11