Aile/Öğretmen Olarak Ne Yapmamalıyız?
•Özel öğrenme güçlüğünü bir hastalık gibi görüp ilaçla tedavi olmasını beklemeyin. Bu tanıya sahip bir çocuğunuz/öğrenciniz olduğunda bunun geçici bir durum olmadığının farkında olun. Zaman zaman özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar çeşitli ilaçlar kullanmaktadırlar. Bu ilaçlar özel öğrenme güçlüğünü tedavi etmek amaçlı değil özel öğrenme güçlüğü yanında yaşanan birtakım sorunların (DEHB, Kaygı Bozukluğu vb.) etkilerini en aza indirmek için kullanılan ilaçlardır. Çocuğunuzun hayatı boyunca sürecek olan bu durum için ana faydanın eğitim olduğunu unutmayın ve buna yönelik tedbirler alın.
•Sadece okuma - yazma, aritmetik becerilere odaklanmayın. Beden Eğitimi, Müzik gibi derslerde etkili olan öğrencinin koordinasyon, ritim vb. becerileri gelişeceğinden okuma -yazma, aritmetik gibi becerilerinin gelişimine katkı sağlayacaktır.
•Özel öğrenme güçlüğü olan her bireyin mutlaka çok başarılı olduğu bir yeteneği vardır düşüncesine kapılmayın. Özel öğrenme güçlüğü tanısına sahip birçok ünlü, sıra dışı kişi vardır fakat her özel öğrenme güçlüğü olan birey bir gün Albert Einstein olacak diye beklemek son derece yanlıştır. Çocuğunuzun/öğrencinizin özelliklerini gerçekçi bakış açısıyla değerlendirin.
•Özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğunuzun/öğrencinizin okuma sorunu çözüldüğünde özel öğrenme güçlüğü ortadan kalkmaz. Özel öğrenme güçlüğü bireyin işitsel bellek, görsel bellek, koordinasyon, dikkat vb. birçok bilişsel beceriyi etkileyen nörolojik bir problem olup etkileri ömür boyu devam etmektedir. Okuma ile ilgili sorunları en aza indiren özel öğrenme güçlüğü olan birey çok önemli bir sorunu ortadan kaldırmış demektir fakat eğitim yaşantısı boyunca çeşitli zorluklar yaşaması muhtemeldir.
•Sesli okuma özel öğrenme güçlüğü için önemli bir egzersizdir fakat evde ve okulda -eğer kendisi hazır değilse- bir grubun olduğu yerde sesli okuma yapmasını istemeyin. Başarısızlık duygusuna kapılıp öz güvenini olumsuz etkilemenin dışında bir getirisi olmayacaktır.
Farklı olmak hatalı olmak demek değildir. Farklılığının nedenlerini ve yapabileceklerinin neler olduğunu iyi analiz edersek mutlu bir çocuk, mutlu bir aile, mutlu bir toplum olmasını sağlayabiliriz. Birlikte başarırız. Çocuğunuzda/öğrencinizde özel öğrenme güçlüğünden şüpheleniyorsanız ya da bu tanıya sahipse okul rehberlik servisinden ve Rehberlik ve Araştırma Merkezinden destek alabilirsiniz.
Halil TOPRAK
Kdz.Ereğli RAM Özel Eğitim Öğretmeni
16