LUONTOSUHDE
Ympäristökasvatuksen vaikutus luontosuhteeseen kehittymiseen
Ympäristökasvatuksessa pyritään kehittämään ihmisen luontosuhdetta. Kaupungistuvassa yhteiskunnassamme ihmisen etääntynyt suhde luontoon korostuu. Emme tule ajatelleeksi omaa ekologiaamme esimerkiksi siitä näkökulmasta, mistä vesi ja lämmitys tulevat kerrostaloon.
Tiedonsaanti on nykypäivänä helpompaa kuin koskaan aiemmin, mutta hyödynnämme tätä tietomäärää luvattoman vähän. Voisimmeko hyödyntää tätä tiedonsaannin mahdollisuutta. Suomeen tuodaan ulkomailta omenoita kauppoihin samaan aikaan kun kotimaista omenasatoa viedään tonneittain kaatopaikoille joka vuosi. Tämä on esimerkki siitä, kuinka emme osaa hyödyntää tietoa, joka auttaisi meitä ekologisesti sekä taloudellisesti järkeviin ratkaisuihin.
Biodiversiteetti = ei pelkästään rakenteellinen ominaisuus, vaan luonnon kokonaisvaltaista toimintaa ja ekosysteemien prosessiluontoisuutta. Luonnon tapahtumien ketju vaikuttaa kokonaisvaltaisesti.
Luontosuhde tarkoittaa ihmisen suhdetta luontoon. Ihminen on itse osa luontoa ja luonto on myöskin osa ihmistä. Luonto voi kuitenkin tuntua etäiseltä, sillä arkikielessä luonnon määritelmä mielletään tarkoittamaan esimerkiksi metsiä, peltoja, erämaita ja muita tämänkaltaisia ympäristöjä. Näihin ihminen ei ole vaikuttanut niin näkyvästi kuin esimerkiksi kaupunkiympäristöihin. Todellisuudessa luonnon määritelmä on kuitenkin moniulotteisempi.