Maantieto
Uuden opetussuunnitelman tavoitteena on, että opiskelija oppii esimerkkien kautta havaitsemaan muuttuvaan maailmaan vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi oppilaat oppivat ottamaan kantaa lähialueilla tapahtuviin muutoksiin, muodostamaan perusteltuja mielipiteitä ja toimimaan aktiivisesti luonnon sekä ihmisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Luontosuhdetta voi vahvistaa maantiedon oppiaineessa. Maantiedossa paikallisuus vaikuttaa opetuksiin erilaisin tavoin. Oppitunteja varten voi esimerkiksi seurata paikallisuutisista menneitä tai ajankohtaisia tapahtumia ja ilmiötä. Oman kotiseudun erityispiirteet ja alueelliset merkitykset ovat hyviä esimerkkejä paikallisuudesta. Erilaisten asioiden käsitteleminen tunnilla auttaa oppilasta tutustumaan oman alueensa luontoon, ihmisten toimintaan ja erilaisiin kulttuureihin.
Paikallisten ilmiöiden tutkimisen lisäksi maastotyöskentely on osa opetusta. Kenttäretket luonnossa auttavat havainnollistamaan erilaisia ilmiöitä ja käsitteitä, mutta myös rakennettu ympäristö pääsee tutkinnan kohteeksi. Digitalisaation myötä sähköisten oppimisympäristöjen ja paikkatiedon käyttäminen on osa maantiedon opiskelua. Lähiympäristöä voidaan tutkia sähköisten oppimateriaalien avulla, kuten erilaisilla karttasovelluksilla.
Kuvataide
Kuvataiteessa luontosuhteen oleellinen osa näkyy ympäristötaiteen tekemisessä joko luonnossa tai jossakin tietyssä tilassa. Tällöin opitaan tarkastelemaan ympäristöä luonnonvaraisena, rakennettuna, sosiaalisena ja psyykkisenä ilmiönä sekä kulttuurisena viestinä. Tavoitteena on ymmärtää yhteisö- ja ympäristötaiteen merkitys ympäristösuunnittelussa ja laajemmin visuaalisessa kulttuurissa. Myös luonnosta löytyvien materiaalien hyödyntäminen muissakin kuin ympäristötaiteen töissä on luontosuhdetta vahvistavaa.
Myös oman paikallisen kulttuurin tutkiminen voi olla yhteisöllistävää. Oppitunneilla voidaan käydä tutustumassa paikallisissa taidemuseoissa ja taidenäyttelyissä. Paikkankunnan julkiseen taiteeseen voi tutustua: patsaisiin, muraaleihin, monumentteihin ja muistomerkkeihin. Teoksia voi löytyä muualtakin kuin rakennetusta ympäristöstä.
Oppitunnille voi myös joko kutsua paikallisen taiteilijan tai vaikkapa vierailla hänen ateljeellaan tutustuen hänen työelämäänsä. Myös paikallisiin kuvakulttuurisiin yhteisöihin voi kuulua taidekoulutus. Tällaisia yhteisöjä voi löytää esimerkiksi kansalaisopiston kursseilta. Opiskelija voi hankkia projekti- ja kulttuuriosaamista työskennellessään yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
Artikkelin lähteenä Opetushallituksen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.