OPS
Luontosuhde perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa
Perusopetuksen tehtävä ja yleiset tavoitteet on määritelty valtakunnallisessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa. Useissa oppiaineissa luontosuhteen merkitys on joko selkeästi tai piilotetusti osana sisältöä ja tavoitteita.
Perusopetuksessa luodaan edellytykset oppilaiden kiinnostukselle kouluyhteisön ja yhteiskunnan asioita kohtaan. Opetussuunnitelmassa on määritelty, että ympäristön merkitys avautuu oppilaille omakohtaisen luontosuhteen kautta. Oppilaiden kokemukset vaikuttamisesta, päätöksenteosta ja vastuullisuudesta ovat tärkeitä tavoitteita.
Opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen tavoitteissa ohjataan opettajia jatkamaan kestävän kehityksen integrointia opetukseen. Oppilaiden tulisi oppia arvostamaan ympäristöä, omaa kulttuuriperintöä ja ammentamaan niistä voimaa tulevaisuuteen.
Tavoitteena on, että peruskoulun jälkeen oppilaat osaavat tehdä ympäristön kannalta suotuisia valintoja sekä tietävät, miten kestävää tulevaisuutta lähdetään rakentamaan. Kun näitä teemoja lisätään aktiivisesti opetukseen, oppilaiden luontosuhteet hyvin todennäköisesti paranevat.
Biologia
Yhdessä tekeminen ja tutkimuksellisuus ovat yläkouluikäisten biologian opintojen tavoitteita. Näiden kautta oppilaan luontosuhde syventyy ja hän oppii tiedon yhdistämistä jo ennestään opittuun.
Biologian opintojen opetuksessa on asenne- ja arvotavoitteissa määritelty, että sen tulee innostaa oppilaita syventämään kiinnostustaan luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan. Se vahvistaa oppilaan luontosuhdetta sekä ympäristötietoisuutta. Oppimistavoitteena on saada oppilas tiedostamaan, kuinka luonnossa toimitaan kestävällä ja luonnon monimuotoisuutta säilyttävällä tavalla.
Biologian oppimisympäristönä voi toimia itse luonto. Oppilaat tutustuvat luonnossa biologian tiedonhankintamuotoon havainnoimalla ympäristöä. Tämä opetusmetodi mahdollistaa elämyksellisen ja kokemuksellisen oppimisen, mikä puolestaan edesauttaa oppimisen ilon ja kiinnostuksen heräämistä ympäristön tarkkailuun.