INmagazine Sayı 35 Etik ve İtibar Derneği INmagazine Sayı 35 | Page 31

Yapay zekâ daha iyi şifreleme yöntemleri geliştirerek , veri anonimleştirme tekniklerini iyileştirerek ve potansiyel güvenlik ihlallerini daha etkili bir şekilde tespit ederek gizlilik korumalarını güçlendirmeye yardımcı olabilir .
veri ve karar verme süreçlerindeki ön yargıları tespit etmek ve azaltmak için programlanabilir . Adalet ve eşitliği teşvik ederek yapay zekâ , farklı topluluklar arasında teknolojinin daha etik bir şekilde uygulanmasına katkıda bulunabilir . 2020 yılında yayınlanmış “ Mühendislik Sermayesi : Yapay Zekâ Gizli Ön Yargının Zararını
Hem yapay zekâ tarafından yaratılan hem de yapay zekânın kaynak verisinde hâlihazırda yer alan ön yargıları elemek için de yapay zekâdan faydalanılabilir .
Azaltmaya Nasıl Yardımcı Olabilir ? 3 ” başlıklı makalede , " eşitlik teknolojisi " ( equitech ) -eşitliği artıran yapay zekâ teknolojisi- potansiyeline odaklanılmaktadır . Makaleye göre , otomatik ön yargı biçimleri olan örtük ön yargıların zararını azaltmak için müdahaleler son zamanlarda geliştirilmiş olsa da bazıları yapay zekâ ile desteklenen bu müdahalelerin önemli sınırlamaları bulunmaktadır . Makalede bu sınırlamaları aşmak , mevcut yapay zekâ destekli müdahaleleri değerlendirmek ve yeni yaklaşımları keşfetmek için iki boyutlu bir çerçeve önerilmektedir . Bu çerçevenin ilk boyutunda , yapay zekâ teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde sunulan analitik bilgiler , müdahale uygulamaları ve insan-makine etkileşim modları sistematik olarak değerlendirilmektedir . İkinci boyutta ise örtük ön yargı müdahaleleri üzerine yapılan araştırmalardan elde edilen içgörülerin tanımlanması ve entegrasyonu sağlanmaktadır . Böylece , tamamlayıcı müdahaleleri birleştiren bir tasarım stratejisi ile örtük ön yargıların altında yatan sistemler hedeflenerek müdahalelerin etkinliğinin artırılması amaçlanmaktadır ( Lin et al ., 2021 ).
Yapay zekâdan faydalanılabilecek bir diğer etik başlık , gizliliğin ve güvenliğin geliştirilmesi olabilir . Yapay zekâ daha iyi şifreleme yöntemleri geliştirerek , veri anonimleştirme tekniklerini iyileştirerek ve potansiyel güvenlik ihlallerini daha etkili bir şekilde tespit ederek gizlilik korumalarını güçlendirmeye yardımcı olabilir . Bu gelişmeler , veri koruma ile ilgili etik standartların korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunabilir . Eylül 2023 ’ te Digital Society ’ de yayınlanan “ Diyalog Bazlı Yapay Zekâ ( Conversational AI – CAI )
27
3 link . springer . com / article / 10.1007 / s13347-020-00406-7