MAKALE
28
İçin Ön Yargı Azaltma Stratejileri : Gizlilik ve Güvenlik Karar Alma Süreçlerinin İyileştirilmesi 4 ” başlıklı makalede CAI kullanımının artması ile birlikte daha fazla gizlilik ve güvenlik kararıyla karşı karşıya kaldığımız ve kişisel bilgilerimizi ne ölçüde paylaşacağımız ile verimizin nasıl işleneceğine karar vermemiz gerektiği belirtilmektedir . Makalede ön yargı azaltma stratejilerini kategorize eden yenilikçi bir çerçeve sunulmakta , mevcut gizlilik ön yargı azaltma stratejilerinin CAI bağlamına nasıl uyarlanabileceği gösterilmektedir . Bu stratejilerin entegrasyonu , CAI sistemlerinin bilişsel ön yargıları daha etkili bir şekilde ele almasına ve gizlilik ve güvenlik kararlarını iyileştirmesine olanak tanıyabilir ( Leschanowsky et al ., 2023 ).
Beşinci bir başlık olarak , yapay zekâ sistemlerinden etik yönetimini desteklemekte yararlanılabilir . Yapay zekâ , organizasyonlar ve topluluklar içinde etik yönergelerin izlenmesine ve uygulanmasına yardımcı olabilir . Etik standartlara uyumu analiz ederek ve gerçek zamanlı geri bildirim sağlayarak etik yönetim kültürünü teşvik edebilir . Ek olarak , yapay zekâ ile birlikte etik kuralların sıklıkla gündeme gelmesi de bu konuda düzenlemeler yapılmasını gerekli kılmaktadır . Engineering dergisinde yayınlanmış olan “ Çin ' de Yapay Zekâ Etik İlkeleri ve Yönetişim Teknolojisinin Gelişimi 5 ” başlıklı makalede , Çin ' de yapay zekâ için etik yönergeler ve ilkeler yayımlandığı ve yapay zekâ yönetişim teknolojilerini geliştirmek için projeler başlatıldığı anlatılmaktadır . 2019 yı-
Etkileşimli öğrenme platformları ve simülasyonlar aracılığıyla , yapay zekâ etik konulara dair farkındalığı artırabilir ve sorumlu davranışları teşvik edebilir .
lında Çin Halk Cumhuriyeti Bilim ve Teknoloji Bakanlığı , Yeni Nesil Yapay Zekâ için Ulusal Yönetişim Komitesini kurmuş ve sorumlu yapay zekânın geliştirilmesi için yönetişim ilkelerini yayımlamıştır . Pekin Yapay Zekâ Akademisi ( BAAI ) de insanlık ve doğal çevre için faydalı olmasını desteklemek amacıyla yapay zekânın araştırılması , geliştirilmesi , kullanımı , yönetişimi ve uzun vadeli planlaması için bir inisiyatif öneren Pekin Yapay Zekâ İlkelerini yayımlamıştır ( Wu et al ., 2020 ). Bu çalışmalar göstermektedir ki yapay zekânın teknolojik katkılarının yanı sıra bir kavram olarak günlük hayata girmesi de etik yönetiminin yeniden ele alınmasını ve ilkeler üzerinde çalışmalar yapılmasını gerektirmiş , böylece etik yönetim süreçlerine katkı sağlanmıştır .
4 link . springer . com / article / 10.1007 / s44206-023-00062-2 5 www . sciencedirect . com / science / article / pii / S2095809920300011