Etik kültür bir şirketteki yazılı olmayan kuralların , ortak değerlerin ve etik standartların bir bütünüdür . Çalışanların karar alma süreçlerinde bir pusula görevi görür ; onlara rehberlik eder .
Ancak kökler zayıf veya çürükse bu meyveler ya hiç oluşmaz ya da zayıf ve tatsız olur . Kısacası , iş etiğinin olmadığı bir yerde itibardan bahsetmek mümkün değildir . Sağlam bir iş etiği anlayışı , kurumun uzun vadede güçlü bir itibara sahip olmasını sağlar .
İş dünyasında şirketlerin bir etik kültüre sahip olmasının kendilerine ne gibi katkılar sağladığını düşünüyorsunuz ? Etik kültür , çalışanların ve yöneticilerin birbirleriyle ve dış dünyayla nasıl etkileşime geçeceğini belirleyen bir düşünce ve davranış kalıbıdır . Bu kalıp , iş yaparken hangi değerlerin ön planda tutulacağını , neyin kabul edilebilir , neyin kabul edilemez olduğunu açıkça ortaya koymalıdır . Aslında etik kültür bir şirketteki yazılı olmayan kuralların , ortak değerlerin ve etik standartların bir bütünüdür . Çalışanların karar alma süreçlerinde bir pusula görevi görür ; onlara rehberlik eder .
Bir kurumun etik değerlere bağlı kalması hem iç hem de dış paydaşlar tarafından olumlu algılanır . Bu durum da kurumun itibarını güçlendirir ve ona güven duyulmasını sağlar .
İş etiği ve itibar arasındaki ilişki , bir ağacın kökleri ve meyveleri arasındaki ilişki gibidir . İş etiği , ağacın kökleridir . Bu kökler , toprağın derinliklerine kadar uzanarak ağacı besler ; ona güç ve dayanıklılık sağlar . Sağlam ve derin kökler olmadan ağaç büyüyemez , gelişemez ve dış etkenlere karşı direnç gösteremez . İtibar ise ağacın dallarında yetişen meyvelerdir . Bu meyveler , köklerin sağlamlığına ve ağacın genel sağlığına bağlı olarak olgunlaşır . Eğer kökler sağlam ve sağlıklıysa ağacın meyveleri de bol , lezzetli ve çekici olur .
Konuyu şirket açısından değil de birey açısından değerlendirdiğimizde etik kültürün , şirketin her seviyesindeki birey için de bir tür ahlaki çerçeve sağladığını söyleyebiliriz . Bu bireysel ahlaki çerçeve , kişilerin işlerini yürütürken ve kararlarını alırken adil , şeffaf ve sorumlu davranmalarını destekler ; şirketin etik duruşunu şekillendirir ve performansını , güvenilirliğini , sürdürülebilirliğini artırır .
Etik kültür , bir şirkete güvenilirlik ve itibar sağlar . Çalışan ile müşterinin memnuniyetini ve sadakatini artırır . Rekabet avantajı ve uzun vadeli başarı getirir . En önemlisi de inovasyonu ve yaratıcılığı destekler ; çalışanları cesaretlendirir .
İş etiği ile ilgili oluşumları şirketlerine yeni yeni entegre etmeye girişen kurumlara önerileriniz nelerdir ? Esasen iş etiğinin hayata geçirilmesinin , bir sabah kalktığınızda “ Hadi iş etiğini şirketimize entegre edelim !” diyerek olamayacağını düşünüyorum . Bu işin olmazsa olması var : şirketin
17