INmagazine Sayı 33 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 33 | Page 45

duyulmazdı . Ancak , zamanla ihtiyaç-
uygulama bulunmaktadır . Örneğin , bir
ların artması ve uzak bölgelere ulaşım
arkadaşımıza doğum günü hediyesi
zorluğu , armağan döngüsünde denkli-
olarak bir ormana ağaç dikmek için
ği zorunlu kılmıştır . Bu , armağanların
bağışta bulunmak , bir grup insanın , bir
değerinin belirlenmesini gerektirmiş-
köy okuluna kütüphane kurmak için
tir ve bu da modern toplumda olmazsa
gönüllü olarak çalışması , bir çiftçinin ,
olmaz olarak düşündüğümüz ticaretin yayılmasına yol açmıştır .
komşularına kendi ürettiği sebze ve
meyveleri armağan olarak vermesi ,
armağan ekonomisine örnek olarak
Feodal dönemde , armağan kültürü , hem armağan sisteminden izler ta-
gösterilebilir .
şıması hem de takas usulü ticaretin varlığı nedeniyle geçiş dönemi gibi görülebilir . Bu dönemde , hediyeler , hem bağ kurmak için hem de ekonomik bir değere sahip olma amacıyla verilmeye başlandı .
Coğrafi keşifler , Aydınlanma Çağı , Rönesans , Reform ve Sanayi Devrimi gibi gelişmeler , hediye armağan kültürünün gelişimini önemli ölçüde etkilemiştir . Bu gelişmeler , toplumların yapısını ve kültürünü değiştirmiş ve hediyelerin giderek daha çok ekonomik bir değere sahip olmasına yol açmıştır .
Günümüze gelene kadar , hediye armağan kültürü , metalaşma eğilimi göstermekte ve karşılık beklentisiyle verilmeye başlamaktadır . Bu durum , hediye armağan kültürünün rüşvetle olan sınırının belirsizleşmesine ve iki kavramın karıştırılmasına da neden olabilmektedir .
Armağan ekonomisi kavramı , modern toplumun hediye fenomenine getirdiği yeni bir bakış açısıdır . Bu kavrama göre , armağanlar , karşılık beklenmeden verilen ve sosyal ilişkileri güçlendiren bir eylemdir . Armağan ekonomisinde , armağanlar , ekonomik bir değere sahip olma amacına hizmet etmez .
Günümüzde , armağan ekonomisine örnek olarak gösterilebilecek birçok
Amerika Birleşik Devletleri ' nde , 1930 yılında Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Garland S . Ferguson , yaptığı bir konuşmada , hediyenin karar alma mekanizmasını etkileyeceği noktada rüşvet olarak değerlendirilebileceği yorumunda bulunmuştur . Fransa ’ da yayınlanan hediye ve ağırlama masrafları rehberinde nezaketen veya iş geliştirme amacıyla yapılan yemek daveti , spor etkinliklerine bilet veya kültürel etkinliklere davetiye gibi çeşitli hediyelerin tek başına rüşvet olarak kabul edilemeyeceği açıklanmıştır .
Sonuç olarak , hediye armağan kültürü ,
insanlığın varoluşundan bu yana var
olan ve toplumların sosyal , kültürel
ve ekonomik yapılarını şekillendiren
önemli bir unsurdur . Bu kültürün tarihsel
gelişimini ve günümüzde ortaya
çıkan armağan ekonomisi kavramını
anlamak , hediyeleşmenin anlamını ve
uyum ve etik bağlamındaki önemini
daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır
.
Uluslararası Mevzuatta Hediye ve
Rüşvet
Uluslararası mevzuatta , hediye ve
rüşvet sınırı , genel olarak , hediyenin
verilişinin veya kabulünün , bir görevi
kötüye kullanmayı teşvik etmesi veya
ödüllendirmesi koşuluna bağlanmaktadır
.
Bu konudaki önemli düzenlemelerden olan Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi , özel sektörde rüşveti suç olarak tanımlamıştır . Sözleşmeye göre , üye devletler , rüşvetin soruşturulması ve cezalandırılması için etkili mekanizmalar kurmalı ve rüşvet riskini azaltmak için önlemler almalıdır .
Bir başka devletler üstü kuruluş olan Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Yolsuzluğa Karşı Ceza Hukuku Sözleşmesi de , özel sektörde rüşveti suç olarak kabul etmektedir . Bu sözleşmeye göre , üye devletler , rüşvet suçunun cezasının en az bir yıl hapis olması gerektiğini kabul etmiştir . 12
41
12 TEİD & ÖSKEM , Türk Hukukunda Özel Sektörde Rüşvet Suçu ve Bu Suçun Diğer Ülke Mevzuatları ile Karşılaştırmalı Analizi , 30.09.2021 , s . 7 .