YAPAY ZEKA
20 keleri gibi gereklilikler yasada ayrıntılı olarak ele alınmıştır 4 . Örneğin risk yönetim sistemlerinin kurulumu , yüksek kaliteli veri setleri oluşturulması , kayıt tutma , teknik konulara ilişkin belgeleme , sistemin doğru kullanımı için şeffaflık ile kullanıcılara bilgi sağlanması , gerçek kişiler aracılığıyla denetim ve yüksek düzeyde dayanıklılık , doğruluk ve siber güvenlik gibi sayılan katı gerekliliklere uyulması gerekmektedir 5 .
c ) Düşük Riskli Yapay Zekâ Sistemleri Diğer risk kategorileri içerisinde olmayan tüm yapay zekâ sistemleri için
Yüksek risk grubunda tanımlı sistemler için verilerin yönetilmesi , kayıtların tutulması , şeffaflık ilkeleri gibi gereklilikler yasada ayrıntılı olarak ele alınmıştır . yasal yükümlülük olmaksızın kullanılabilir kabul edilmiştir . Hali hazırda kullanılan yapay zeka sistemlerinin çoğunluğu bu kategoriye aittir . Örneğin yapay zekâ kullanılarak geliştirilen öneri sistemleri veya spam filtreleri gibi uygulamalar bu kapsamdadır .
d ) Spesifik Şeffaflık Riskli Düşük riskli yapay zekâ sistemleri içerisinde sayılan , ancak insanlarla etkileşime geçen duygu tanıma , biyometrik kategorizasyon ve deep fake uygulamaları için şeffaflık yükümlülüğü getirilmiştir . Şeffaflık ile bu sistemlerle iletişime geçen insanın bir yapay zekâ
4 Kanunun getirdiği 7 adet yükümlülük bulunmaktadır . Bunlar : risk yönetimi , veri yönetişim , teknik dökümantasyon , kayıt tutmanın kolaylaştırılması , şeffaflık , insan gözetimine izin vererek sağlık , güvenlik ve temel haklara ilişkin risklerin minimize edilmesi , yüksek siber güvenlik sistemlerinin kurulması . Ayrıca uygunluk değerlendirmesinden geçen yüksek riskli sistemlerin kanuna uygun olacağı belirtilmiştir .