INmagazine Sayı 32 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 32 | Page 12

HUKUK

Rekabet Hukukunda Yepyeni Bir Perspektif : TOPLUMSAL CİNSİYET

Birleşmiş Milletler ’ in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ’ ndan (“ Sustainable Development Goals ”) biri olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği , kadınların karar alma mekanizmalarına her düzeyde katılımı ve liderliği konusunda fırsat eşitliğinin
güvence altına alınmasını amaçlıyor . Bu çerçevede , kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi ve
8 hiç kimsenin cinsiyetinden dolayı geride bırakılmaması hedefleniyor .
Yazı : Selen Yersu Şahin

Son yıllarda , toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması çabaları , sadece sosyal alanlarda değil ; ekonomik alanlarda ve bu alanların yorumlanmasında da tartışılıyor . Bu sayede , cinsiyet eşitliğinin ve toplumsal cinsiyet bakış açısının ekonomik politikalar kapsamında da ön planda tutulması hedefleniyor .

Ekonomik alanda kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasıyla ve özellikle de kadın liderlerin şirket üst yönetimlerinde yer almasıyla birlikte şirket performanslarında artış olduğunu gösteren pek çok çalışma mevcut 1 . Şirket yönetim kurullarında ve üst yönetiminde daha fazla kadın liderin yer alması , şirket performansını iyileştirmenin yanı sıra şirket itibarını artırmak , yatırımcı ve paydaş algısını güçlendirmek , marka bağlılığını artırmak gibi yollarla da şirketlerin iş sonuçlarına anlamlı katkılar sağlıyor .
Bu kapsamda , şirket üst yönetimlerinde kadın-erkek eşitliğini sağlama konusunda , aile dostu politikalar , cinsiyet ayrımı gözetmeyen çocuk bakımı , pozitif ayrımcılık gibi çeşitli çareler öneriliyor . Cinsiyet çeşitliliği hedefi doğrultusunda pozitif ayrımcılık sağlanması kapsamında ilk akla gelen ve en yaygın yöntem ise kota uygulaması . “ Uluslararası Kurumsal Kadın Direktörler ” organizasyonunun (“ Corporate Women Directors International ”) “ Yönetim Kurulu Çeşitliliğine Global Bir Bakış ” (“ A Global Look At Board Diversity ”) başlıklı raporunda 2 ; kotaların , yönetim kurullarındaki kadın üye oranının hızlı bir şekilde ve önemli ölçüde artmasında çok etkili bir araç olduğu ortaya konuluyor .
Başta kotalar olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlanması yönünde atılacak somut adımların yarattığı çok önemli bir diğer fayda daha söz ko-