INmagazine Sayı 32 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 32 | Page 10

ETİK
mizle ilgili verdiğimiz en basit karar-
Tüm bu hususlarda gelişme sağla-
Edelman Güven Barometresi araştır-
dan başlıyor .
Etik kararı bulmak her zaman kolay
maya yönelik olarak liderlik modellerine yönelik çalışmalar , etik ilkele-
masına göre , liderlik vasıfları arasında yer alan “ etik olmak ” konusunun etkisi , yetkinlik sahibi olmanın yarattığı
olmuyor . Bunun için kullanılan bazı kolaylaştırıcı tanımlardan faydalanmak mümkün . Çağlar boyu tartışılan bir felsefe olarak etiği incelediğimizde Platon , Aristoteles , Konfüçyüs ve daha nice filozofun temelde “ iyi , “ iyi davranış ”, “ vicdan ”, “ akıl ve vicdan ” kavramları üzerinde çokça düşündüğüne tanık oluruz . Öte yandan etik olan davranışın ne olduğunu bilmek , etik davranmak için yeterli değildir .
rin benimsenmesi faaliyetleri , etik yönetim sisteminin sürekli güncel tutulması gibi başlıklar kısa vadede maliyetli görünmekle beraber , uzun vadede şirketin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik en anlamlı yatırımlardandır .
etkinin neredeyse üç katı . Bu gerekçe ile , koşullar ne olursa olsun etik kararı alabilmek , liderliği önümüzdeki dönemde rekabette ayrışma alanına taşıyan bir özellik haline geliyor .
Rekabette ayrıştıran , fark yaratan liderlik vasıfları arasında yer alan “ proaktif ” yaklaşıma sahip olma özelliği ise öncelikli aranan bir özellik . Bu yaklaşımda liderin “ alışkanlıklar ve kişinin kendi menfaatine öncelik
6
Bir tanımı da ben yapacak olursam ; en güçlü anlamı şöyle ifade ederdim : “ Etik , herkes ve her şey için iyi olduğundan emin olunan kararı bulma ve net bir şekilde uygulama cesaretini gösterme sanatıdır .”
Neden herkes ve her şey için ? Merkeze insanı koyan bir yaklaşımdan günden
yaklaştığımızda ve merkeze sadece insanı değil , tümüyle varlığı koyduğumuzda büyük bir paradigma değişikliği yaratmış oluyoruz . Etik de tam bu paradigma değişiminde bizi destekleyen en güçlü dönüşüm yönetimi asistanımız haline geliyor .
Etik olanın ne olduğunu bilmeye biraz
vermesi ” yerine “ durup değerlendirme ve başkalarını da düşünme ” yaklaşımı yer alıyor . Öte yandan “ anlık sorunlar ve problemlere odaklanma ” yerine “ büyük resme bakma ” yaklaşımı öne çıkıyor . “ Dürtüsel hareket etme ve kısa dönemli yaklaşım ” yerine “ bilinçli ve uzun dönemli yaklaşım ” ihtiyacına odaklanılıyor .
güne uzaklaşıyoruz . Sürdürülebilirlik , refah , kalkınma kavramlarını tartışırken dahi artık merkeze insanı koymadığımız bir dünya düzenine geçişe tanıklık ediyoruz . İnsan dışındaki her şeyi kaynak olarak gören yaklaşımın tetiklediği kavramlar bizim için bir bakıma tuzak niteliğinde . Bunun yerine , insan dahil her şeye “ varlık ” olarak
yaklaştık , peki bu yeterli mi ? Hayır ; çünkü etik olanı herkes bilebilir ama yalnızca değerlerine sahip çıkan cesur kişiler etik olanı hayata geçirebilir . Ne pahasına olursa olsun ! O gerekçeyle arama , bulma ve uygulama sanatı olduğunu iddia etmek zor değil .
Liderlik de bu noktada devreye giriyor .
Tüm bu hususlarda gelişme sağlamaya yönelik olarak liderlik modellerine yönelik çalışmalar , etik ilkelerin benimsenmesi faaliyetleri , etik yönetim sisteminin sürekli güncel tutulması gibi başlıklar kısa vadede maliyetli görünmekle beraber , uzun vadede şirketin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik en anlamlı yatırımlardandır .
Düşünülenin aksine , etik uyum yönetim
araçlarını kullanmamanın daha
maliyetli olduğunu söyleyebiliriz . Her
yıl yayınlanan , ACFE tarafından yapılan
Uluslararası Rapor – Küresel İş
Suistimalleri Araştırması ’ nda , 2022
yılında 133 ülkeden 2110 etik ihlal vakasının
toplamda yaklaşık 3,6 milyar
dolar kayba neden olduğu değerlendirilmiştir
. Bu meblağ , tespit edilebilen
ve yasalarda da yeri olan etik ihlallere
ilişkin ölçülebilen miktar olarak görünüyor
. Henüz yasalaştırılmamış etik