INmagazine Sayı 29 Etik ve İtibar Derneği INmagazine 29 | Page 37

uygulamaları ve kadın istihdamının sahada artırılması başlıklarını da ÇYS faaliyetlerimizin toplumda etki yaratan ayakları olarak görüyoruz . 2016 yılında imzacısı olduğumuz Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin imzacısı olarak önümüzdeki dönemde Kadın İstihdamı konusunda bölgemizde etki yaratmayı hedefleyen projelerimizin tasarımına başladık .
Etik yönetim konusunda
sürekli geliştirdiğimiz sistem
ve araçlarımızla bölgede
öncü olmaya devam
etmek , tüm paydaşlar
nezdinde etik uyum yönetiminin
etkilerini sürekli
gözden geçirmek , çalışan
Yeni Nesiller İçin Sorumlu Üretim ve Sorumlu Tüketime Yatırım önceliğimiz altında ; Çevre Dostu Ürün ve Hizmetlerin Geliştirilmesi alanında değer zinciri içerisindeki yüksek standartları korurken , çevreye verilen zararı azaltan ve / veya yok eden ürün ve hizmetler geliştiriyoruz . 2030 ’ a kadar % 50 azaltmayı hedeflediğimiz karbon salımı ile ; tüm kaynaklarda verimlilik ve döngüsel ekonomi gündemimizde . Tedarik zincirindeki çevresel , sosyal ve yönetişim ( ÇSY ) risklerini yönetiyor , tedarik zincirinin ÇSY performansını ölçümlemeyi hedefliyor ve performans artırıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz .
Sürdürülebilir bir gelecek , ortak bir çabayı gerektiriyor . Şirketlerimizi bu konuda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmenin yanı sıra , tedarikçilerin sürdürülebilirlik parametreleri ile değerlendirilmesini gündemde tutuyoruz . Tedarikçi kontrol listelerinin aşamalı olarak kullanımı için şirketlerimize araçlar sunduk . Tedarik zinciri risklerini yönetmek , tedarik zincirinin çevre , sosyal ve yönetişim ( ÇSY ) performansını izlemek ve performans artırıcı çözümler üretmek önemli . Gelişimini öncelikli gördüğümüz tedarikçilerimizde , öz değerlendirme çalışmalarının hayata geçirilmesini hızlandırıyoruz . Bunu yaparken , ortak bir amaca yönelik güç birliği için Sivil Toplum Kuruluşları iş birliğiyle oluşturulan programlara katkı sağlıyoruz .
farkındalığını sürekli sağlamak
; etik alanındaki hedeflerimiz
arasında .
En son Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ’ nin tasarımına destek verdiğimiz bir ESG Tedarikçi Öz Değerlendirme Programı ’ na 11 tedarikçimiz ile katılım sağladık . Bununla birlikte , global ortaklarımızın bazıları tedarikçi karnesi projelerini hayata geçiriyor . Bu süreçte nitelikli çıktıların oluşması için , bu gibi ortak projelerimize , gelişim programlarımıza devam edeceğiz . AB ile ihracat yapan kuruluşlar olarak “ Alman Tedarik Yasası ”, “ Yeşil Mutabakat ile ilişkili Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Tedarik ” konuları sürekli takip etmemiz ve gelişimimizi tedarikçilerimizle birlikte sürdürmemiz gereken düzenlemeler . O nedenle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında 17 . Hedef olan “ amaçlar için ortaklıklar ” doğrultusundaki çalışmaları çok önemsiyoruz .
Son olarak İnovasyona Yatırım önceliğimiz doğrultusunda ; geleceğin işlerine girişim ekosistemi ile birlikte odaklanıyor ; bu konuda grup içi ihtiyaç noktalarına çözümü açık inovasyon yaklaşımı ile odaklanıyoruz . Girişim sermayesi şirketimizle yaptığımız yatırımlarımızda yine ÇSY kriterlerini takip etmeye başladık . Süreç içerisinde bu konuda da geliştirmeleri gündemimizde tutmaya devam edeceğiz .
Şirketlerimizi bu konuda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütmenin yanı sıra , tedarikçilerin sürdürülebilirlik parametreleri ile değerlendirilmesini gündemde tutuyoruz .
Sonuç olarak ; etik ve ÇSY ’ yi bir bütün olarak değerlendiriyoruz . Politikalarımızı oluştururken de bu şekilde çerçeveledik . Sürdürülebilirliğin ancak bu bakış açısıyla sağlanabileceğini düşünüyoruz . Artık coğrafyadan da bağımsız küresel piyasa ve ekonomiler birbirleriyle çok entegre halde çalışıyor . Paydaş yönetimi , şirket organizasyonel yönetimin bir parçası haline geliyor . Tedarikçiler , müşteriler ve toplumun beklentisi , şirketlerin artık sadece kar merkezleri değil ; ortak değer üretme merkezleri olarak faaliyet göstermeleri yönünde gelişiyor . Bu noktada şirketlerin “ herkes için doğru ” yu bulma , bu amaçla hedef koyma sorumluluğu artıyor . Bu da şirketlerin “ itibar ” ve “ etki ” tanımında büyük bir etken haline geliyor . Fark yaratılması ve Sürdürülebilirlik bu şekilde sağlanıyor
33