INmagazine Sayı 28 Etik ve İtibar Derneği INmagazine sayı 28 | Page 38

MAKALE
Yöneticilerin bu tutum ve davranışları sonucunda , görevlerini tamamen uzaktan çalışmayla ifa eden çalışanlarda son dönemde hibrit uygulamaya geçilmesi ya da tamamen işe geri dönülmesi yönünde eğilim baş göstermiş ve uzaktan çalışma vesilesiyle yöneticilerin sınırsız kontrolüne maruz kalan çalışanlar için bu tip çalışmanın aile hayatına olumsuz etkide bulunduğu da açıkça ortaya çıkmıştır .
Her ne kadar ilk aşamada uzaktan çalışma uygulamasının kadın , erkek fark etmeksizin çalışanların aile hayatına olumlu etkisi olduğu düşünülse de ilerleyen süreçte uzaktan çalışmanın bu etkisinin işverenler veya çalışanlardan kaynaklı nedenlerle kaybolduğu görülmüştür .
34
Yönetmelik ’ in yürürlüğe girmesini takiben , işverenlerce uzaktan çalışma uygulamasına ilişkin çalışanlara salt yazılı bir bildirimde bulunulmasının yeterli olup olmayacağı , uzaktan çalışmaya süresiz olarak geçmenin çalışanların iş sözleşmelerinde esaslı değişiklik teşkil edip etmeyeceği çokça tartışılmıştır . Özellikle yabancı kaynaklarda çalışanların iş yerinde çalışma arkadaşlarıyla sosyalleşme imkânlarının tamamen ortadan kalkacak olmasının , işverenin kariyer fırsatlarından faydalanamama ihtimalinin doğmasının , âdeta eve mahkûm edilerek bu uygulamanın mecburi hâle getirilmesinin esaslı bir değişiklik olduğu , çalışanların süresiz uzaktan çalışmayla görevlerine devam etmesi için yazılı onaylarının alınması gerektiği kabul edilmiştir .
Uzaktan çalışmanın iş ve aile dengesinde yarattığı olumlu etki , esasen çalışanın kendi iş programını kendisinin dilediği gibi organize edebilmesinden kaynaklanmaktadır . Ancak çalışanlar iş programlarını kendileri organize ederken , işverenler bir süre sonra birtakım çalışanların görevlerini , aile hayatına ayırdıkları vakitten sonra ifa ettiğini ve uzaktan çalışma uygulamasının ilerleyen süreçte işverenler açısından ciddi finansal külfete sebebiyet verebileceğini gözlemlemiştir . Örnek vermek gerekirse , çalışanların yöneticilerini bilgilendirmeksizin mesai saatlerinde çocuklarını okuldan almaları ve günün bundan sonraki bölümünde de çocuklarıyla ilgilenip çocuklarını uyuttuktan sonra ya da kişisel işleri için mesai saatlerinde sıkça ev dışına çıkıp eve dönmelerini takiben görevlerini ifa ettikleri görülmüştür .
Böyle bir durumda , mesai saatlerinden sonra tekrar çalışmaya başlamaları neticesinde çalışanların esasen mesai saatlerinde yapmaları beklenen çalışmaları âdeta fazla çalışma yapıyormuşçasına mesai saatlerinden sonra ya da hafta tatili günlerinde ifa etmeleri neticesinde , çalışanlardan