INmagazine Sayı 28 Etik ve İtibar Derneği INmagazine sayı 28 | Page 12

HUKUK
şirketin tedarik zincirindeki oyuncuların bilinçlendirilmesi ve raporlama süreçlerinin etkin yönetilmesi gibi bazı uygulamalar , kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanması açısından önem arz edecektir . Özellikle , ortaya çıkabilecek sorunların baştan önlenmesi ve bunun için proaktif adımların atılması sürdürülebilirlik açısından çok önemli bir husus olmaktadır . Bu anlamda , bu önleyici rol açısından önem teşkil eden en önemli uygulamalardan biri raporlamadır . Zira şirketin fotoğrafı şeffaf ve gerçeği yansıtır şekilde çekilmeksizin potansiyel usulsüzlüklerin kaynağının tespit edilmesi ve buna yönelik önlem alınması ile risk yönetimi mümkün olmayacaktır . Günümüzde şirketlerin artarak sürdürülebilirlik raporlamalarıyla ilgili adımlar attığı ve rutin olarak bu raporları yayımladığı gözlemlenmektedir . şirketlerin bir tür “ sosyal muhasebe ” yaptığı ve rakamsal olarak ölçülemeyen bilançolarını ortaya koydukları raporlamalardır . Uluslararası düzeyde , sürdürülebilirlik raporlamaları konusunda bir uyum ve standart mevcuttur ve bu raporlama standartları şirketlerin doğrudan ve dolaylı paydaşlarına faaliyetlerinin etkilerini şeffaf ve kamuya açık bir şekilde sunabilecekleri bir yapı sağlamaktadır .
Bu anlamda örnek vermek gerekirse , UN Global Compact adlı kuruluşun “ Corporate Sustainability ” adlı kılavuzu uyarınca , kurumsal sürdürülebilirliği ticari faaliyetlerine entegre etmiş şirketler beş ana unsuru sağlamaya çalışmakta ve raporlarında bu hususlarla ilgili bilgilere yer vermektedir .
8
Şirketler gönüllülük esasıyla yayınladıkları sürdürülebilirlik raporlarında , kurum faaliyetlerini ekonomik , çevresel ve sosyal boyutlarıyla bütüncül bir perspektifle kamuya sundukları görülmektedir . Bu raporların yayınlanmasındaki temel amaç , şirketin kendi içinde ve şirket dışında sağladığı finansal olmayan katma değerin ortaklar , hissedarlar , şirket çalışanları , müşteriler , tüketiciler , kanun koyucular ve sivil toplum örgütleri gibi , doğrudan ve dolaylı paydaşlarla paylaşılmasıdır . Başka bir deyişle , sürdürülebilirlik raporları
• Küresel prensipler doğrultusunda , sorumluluk bilinciyle faaliyetlerini yürütmek ,
• Toplumu destekleyecek ve güçlendirecek adımlar atmak ,
• Sürdürülebilirliği kurumsal kimliğin özüne yerleştirmeyi en üst düzeyde taahhüt etmek ,
• Bu taahhüdü yıllık olarak raporlamak ,
• Yerel düzeyde hareket geçmek .
Kurumsal sürdürülebilirlik , genel anlamda bir şirketin bulunduğu ekosisteme etkileri hususundaki farkındalık olarak düşünülebilecektir .