INmagazine 36. Sayı INmagazine Sayı 36 | Page 81

Suistimalcilerin karakteristik özellikleri ve yönelimleri :
Çalışma Süresi ile Suistimal Riski Arasındaki İlişki Çalışanların şirketteki deneyim süreleri arttıkça suistimal potansiyelinin de paralel şekilde yükseldiğini göstermektedir .
1 yıldan az deneyim (% 4 ): Bu grupta suistimale karışanların oranı oldukça düşük .
1-4 yıl arası deneyim (% 27 ): Daha fazla vaka gözlemlense de risk orta seviyede .
5-9 yıl arası deneyim (% 31 ): Bu gruptaki suistimallerin oranı belirgin şekilde artıyor .
10 yıl ve üzeri deneyim (% 38 ): En yüksek suistimal oranı uzun süre çalışanlar arasında görülüyor .
2024 sonuçlarına göre , şirketlerdeki vakaların % 40 ' ı , 10 yıl ve üzeri çalışanlar tarafından gerçekleştirilmiştir . Bu durum , güven kazanan çalışanların bu güveni suistimal etme eğilimini ortaya koymaktadır .
Suistimalcilerin olumlu özellikleri incelendiğinde , katılımcıların % 53 ' ünün arkadaş canlısı , % 39 ' unun çevresi tarafından çok sevilen bireyler olduğu ve % 45 ' inin yüksek ikna kabiliyetiyle dikkat çektiği görülmektedir . Ayrıca , % 31 ' i hırslı kişiler olarak tanımlanmıştır . Ancak , bu olumlu algıların yanında olumsuz özellikler de gözlemlenmiştir ; suistimalcilerin % 14 ' ü despot , % 12 ' si hata yapmaya yatkın ve % 10 ' u çevresi tarafından pek sevilmeyen bireylerdir . Bu iki yönlü algı , suistimalcilerin çeşitli sosyal ve kişisel özelliklerinin nasıl bir araya geldiğini ortaya koymaktadır .
Suistimalin Motivasyon Kaynakları : Kişisel fayda / maddi gelir sağlama isteği (% 66-83-90 ): Tüm dönemlerde en güçlü motivasyon kaynağıdır .
" Çünkü yapabilirim " güdüsü (% 27-29 ): Özellikle üst yönetim düzeyinde dikkat çekmektedir .
Yüklü borç altında olmak (% 12-22 ): Kişilerin finansal sıkışıklığı önemli bir motivasyon sebebi .
İşini kaybetmeme veya bütçeyi tutturma baskısı (% 12 ): Organizasyon içindeki finansal hedeflerin çalışanlar üzerindeki baskısını gösteriyor .
79
Suistimalcilerin Görünen ve Gerçek Yüzleri