Kurumsal Hayatın Gökkuşağı :
Kapsayıcılık ve Çeşitlilik
7
Kapsayıcılık ve çeşitlilik bugünlerde kurumsal dünyada en çok duymaya başladığımız iki sözcük ; ancak merak ediyorum , bu iki sözcük üzerine gerçekten , hakkını vererek oturup bir düşündük mü hiç , duymaya başladığımızdan beri ?
Çeşitlilik , içerisinde kabullenme ve saygıyı barındıran bir konsept . Her bireyin bir ve tek kendine özgü ve eşsiz oluşunu anlamak ve birey olmaktan gelen farklılıkların ayırdına varmak anlamına geliyor . Bunlar dil , din , ırk , cinsiyet , etnik köken , inanç , sosyo-ekonomik durum , siyasi görüşü de içeren ; ancak bunlarla sınırlı olmayan , bireyin yalnızca varoluşandan gelen tüm niteliklerinin görüldüğü ve olduğu gibi kabullenildiği bir boyut taşıyor . Peki kapsayıcılık nerede devreye giriyor ? Kapsayıcılık ise yalnızca algılamak ve / veya kabullenmekdeğil , bunun ötesinde bilinçli bir farkına varma ve hayata geçirme barındırıyor . Bireyin yalnızca birey olma halinden gelen özelliklerinin koşulsuz şekilde kabullenildiği bir eko-sistem . Bu çerçevede bakıldığında , çeşitliklik bir eylem , kapsayıcılık bir kültür , aidiyet ise bir hissetme hali olarak özetlenebilir elbette .
Gündeme geldiğinden beri , bu konuda pek çok bilimsel çalışma yapılıyor . Bu çalışmalar gösteriyor ki çeşitliliğin hakim olduğu çalışma takımları tarafından verilen ve uygulanan kararlar % 60 daha iyi sonuç veriyor ve kapsayıcılığın hakim olduğu ekipler % 87 oranında daha iyi kararlar alıyor . 1 Bu